Tipy, ako zaručene spoznať blázna

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 07:32 • 2 min
Tipy, ako zaručene spoznať blázna

O tom, koho je možné prehlásiť za blázna, má každý vlastnú predstavu. Pravdaže, vždy je to najmä záležitosť subjektívna, a závisí predovšetkým od pohľadu na svet.

slovakia

left justify in out

Slovu hlupák sa, napočudovanie mnohých, nevyhýba ani Biblia, dokonca problematike súvisiacej s témou venuje niekoľko kapitol. Kráľ Šalamún, známy ako najmúdrejší muž, aký kedy chodil po zemi, spísal všakovaké myšlienky, obzvlášť do knihy Prísloví vylial svoje poznatky. Na základe pozorovania ponúka viaceré tipy, podľa ktorých sa rozozná nemúdry človek alebo hrubšie napísané, blázon.

 

Lenivosť
Ľudský život by sa vo všeobecnosti dal rozdeliť na obdobie sejby, po ktorom nutne nasledujú dni žatvy. Platí, že čo sa zaseje, kým je možnosť rastu, potom vyklíči a prinesie úrodu, pričom nezáleží na tom, či vzíde vec dobrá, a či zlá. Hlupák je ten, čo je príliš lenivý, než aby sa pokúsil čosi robiť, kým je ešte čas. Keď sa dostaví žatva, lenivec plače a plače, lebo si nemá čo pozbierať. Dá sa napísať, že princíp je rovnaký v každučičkej oblasti, a teda nielen v práci, ale aj vo vzťahoch. Pokiaľ sa dáva nezáujem a iba odrobinka lásky, len ťažko sa môže očakávať žiarivá budúcnosť. Len škoda, že blázon si to neuvedomí. Tak to aspoň vidí onen slávny Šalamún.

 

Ústa
Múdry si dvakrát rozmyslí, čo vysloví, kým hlupák prehovorí čokoľvek, čo mu myšlienka na jazyk prinesie. Z úst tak vypúšťa klebety, ohovára, a je ochotný raniť bez príčiny. Nevidí a nechce vnímať, že čo sa raz povedalo, späť sa nevráti a ten, koho slovo zasiahlo, si spomienku ponesie zrejme navždy.

 

Nespoľahlivosť
Človek, ktorý má v srdci poznanie, je spoľahlivý a možno mu dôverovať. Blázon, naopak, sľubuje a sľubuje, ale k činu sa nikdy nedostane. Nie je správne zverovať mu čo i len odovzdanie pozdravu, pretože ho nebude schopný doručiť tam, kam patrí.

 

Stále to isté
Blázon je ten, čo sa neustále dopúšťa rovnakej chyby a neprestajne opakuje svoje bláznovstvo. Vraj je ako pes, ktorý znovu a zasa uteká k vývratku. Nedá sa poprieť, že chyby sa dopúšťa každý bez výnimky, avšak točiť sa dookola, je jednoducho... No, áno, je to hlúposť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies