Britská ministerka zahraničia uviedla, prečo prišla do Ruska

NETKY.SK • 10 Február 2022, 12:49 • 2 min
Britská ministerka zahraničia uviedla, prečo prišla do Ruska

MOSKVA – Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že pricestovala do Moskvy, aby vyzvala Rusko nasledovať diplomatickú cestu okolo situácie na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

„Realita je taká, že nemôžeme ignorovať nahromadenie viac ako 100 000 vojakov na hraniciach s Ukrajinou v snahe podkopať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Vojna na Ukrajine bude katastrofálna pre Rusov a Ukrajincov ako aj európsku bezpečnosť,“ povedala na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

 

Moskva v reakcii na obvinenia Západu, že k hraniciam Ukrajiny bolo nasadených asi 100 000 vojakov, uviedla, že prítomnosť vojenského personálu súvisí s cvičeniami a zdôraznila svoje suverénne právo ľubovoľne presúvať jednotky na svojom území.

 

img

 

„Existuje však alternatívna cesta – cesta diplomacie, ktorá pomôže vyhnúť sa konfliktom a kviprelievaniu... Ako člen Bezpečnostnej rady som tu, aby som vyzvala Rusko, aby nasledovalo túto cestu,“ zdôraznila Trussová.

 

Napriek týmto výzvam už od roku 2014 krajiny Severoatlantickej aliancie na čele so Spojenými štátmi dodávajú Ukrajine prostriedky na vedenie vojny a výcvik jej armády, čo priamo porušuje Minské dohody a negatívne ovplyvňuje riešenie konfliktu na Donbase. Na dodávkach v hodnote miliárd dolárov sa okrem Američanov podieľajú Veľká Británia, Kanada, Francúzsko, Poľsko, Turecko, Litva, Česká republika, Bulharsko, Rumunsko, Estónsko.

 

Ako už skôr povedal ukrajinský veľvyslanec v Londýne Vadym Prystaiko, Spojené kráľovstvo poskytlo Kyjevu rakety na boj s ruským námorníctvom v Čiernom mori. „Po prvýkrát dostanú naše ozbrojené sily skutočné zbrane, rakety, ktoré nám konečne umožnia aspoň niečo postaviť proti Rusom v Čiernom a Azovskom mori,“ uviedol.

 

img

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová počas stretnutia s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

 

Západné médiá v posledných mesiacoch tvrdili, že Rusko pripravuje útok na Ukrajinu a vyhrážajú sa, že voči nej zavedú tvrdé reštriktívne opatrenia. Moskva takéto obvinenia opakovane poprela. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zdôraznil, že Rusko sa nikdy nevyhrážalo ukrajinskému ľudu. V samotnom Kyjeve zároveň tiež nepozorujú predpoklady pre eskaláciu konfliktu. Ako povedal vodca krajiny Volodymyr Zelenskyj, situácia sa zámerne eskaluje, čo negatívne ovplyvňuje ekonomiku republiky.

 

https://ria.ru/20220210/trass-1772027279.html

https://ria.ru/20220208/rakety-1771700343.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies