Prezidentka vymenovala desať sudcov všeobecných súdov

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 12:32 • 2 min
Prezidentka vymenovala desať sudcov všeobecných súdov

BRATISLAVA - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová dnes v Prezidentskom paláci vymenovala desať sudcov všeobecných súdov.

slovakia

left justify in out

Na okresný súd Trnava vymenovala Jozefa Cabana, na Okresný súd Bratislava III Katarínu Eliášovú, hosťujúcou sudkyňou pre obvod Krajského súdu v Prešove bude Michaela Feľbabová, na okresný súd Košice - okolie nastúpia Ivana Gajdošová a Mária Sukovská, na Okresný súd Nitra pôjdu Boris Gál a Andrea Kontárová, hosťujúcim sudcom pre obvod Krajského súdu Trnava sa stane Andrej Kolárik. Sudcom Okresného súdu Bratislava I sa stal Milan Krajči a sudkyňou Okresného súdu Banská Bystrica Silvia Turzová

 

 

"Žiadny ústavný akt sa v tejto sále neopakuje tak pravidelne, ako menovanie nových sudkýň a sudcov, ktorí obnovujú a dopĺňajú rady sudcovského stavu na Slovensku. Je zjavné, že v našom súdnictve dochádza ku generačnej obmene," povedala prezidentka.


Podľa prezidentky je zjavné, že v slovenskom súdnictve dochádza ku generačnej obmene. „Na otázku, či to prispeje ku skvalitneniu výkonu justície, nemôže nikto odpovedať za sudcov ani namiesto nich. Od dnešného dňa bude odpoveď, aké je naše súdnictvo, závisieť aj od vás, práve vymenovaných sudkýň a sudcov,“ uviedla Čaputová v príhovore.

 

img

Pripomenula, že sa novovymenovaní sudcovia stávajú členmi sudcovského stavu, keď je „nanajvýš“ potrebné a žiadúce, aby sa dôvera verejnosti v súdnictvo podstatne zvýšila. „Očakávame preto od vás, že pri výkone svojej funkcie si budete uchovávať sudcovskú integritu, že budete konať bezúhonne, správať sa dôstojne a budete aktívne predchádzať možnosti vzniku konfliktu záujmov,“ pokračovala.

Zuzana Čaputová zdôraznila, že občania majú právo nielen na nezávislého a zákonného sudcu, ale aj na sudcu kompetentného a pracovitého. Na záver prezidentka sudcom zagratulovala a popriala im vo výkone funkcie nezávislú myseľ a odvahu.

 

Prečítajte si tiež: Iniciatíva prezidentky Čaputovej sa vyplatila. 50-dňové morátórium pred voľbami bolo vyhlásené za protiústavné!

 

"Slovensko dnes veľmi potrebuje počuť hlas múdrych a ctihodných sudcov. Občania majú právo nielen na nezávislého a zákonného sudcu, ale aj na sudcu kompetentného a pracovitého. Ide pritom nielen o rozsiahle odborné vedomosti, ale aj o schopnosť uplatniť ich v praxi na nové a neznáme prípady. A ide tiež o rýchlosť vynesenia rozsudkov, lebo práve garancia rýchlosti rozhodovania je kľúčová pre zachovanie a rast dôvery verejnosti v justíciu," povedala prezidentka.

Na záver dodala, aby ich pohľad na vlastnú profesiu bol prínosom pre súdnu moc na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies