Moskva by mala s Kyjevom rokovať o Kryme

NETKY.SK • 15 Marec 2015, 17:43 • 2 min
Moskva by mala s Kyjevom rokovať o Kryme

VIEDEŇ - V prípade politiky týkajúcej sa Ukrajiny sa Čína očividne od Ruska pomaly dištancuje. Premiér Li Kche-čchiang najnovšie vyzval Moskvu, aby s Kyjevom diskutovala o anektovanom Kryme.

slovakia

left justify in out

"Dúfame, že sa podarí dosiahnuť politické rozhodnutie prostredníctvom dialógu. Čína presadzuje nezávislú mierovú zahraničnú politiku. K Ukrajine má Čína objektívny a spravodlivý postoj. Rešpektujeme nezávislosť, suverenitu a teritoriálnu integritu Ukrajiny," povedali Li pre rakúsku vysielaciu stanicu ORF.

 

Čínsky premiér sa tak vyjadril v predvečer výročia sporného krymského referenda, od ktorého v pondelok uplynie rok. Ľudové hlasovanie spôsobilo najhoršiu krízu vo vzťahoch medzi západnými krajinami a Ruskom od pádu komunizmu koncom 80. rokov. Kontroverzný plebiscit na čiernomorskom polostrove, ktorý od 50. rokov 20. storočia patril Ukrajine, síce dopadol jednoznačne v prospech pripojenia k Rusku, no Západ pobúrili okolnosti jeho vypísania. Centrálna vláda v Kyjeve sa na ňom navyše nemohla organizačne podieľať, ani naň dozerať, keďže polostrov predtým obsadili ruskí vojaci. Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň anexiu obhajoval tým, že zabránila konfliktu podobnému tomu, aký teraz prebieha na východe Ukrajiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies