Theresa Mayová to pripustila: Brexit bez dohody sa nedá vylúčiť

NETKY.SK • 18 Január 2019, 06:27 • 2 min
Theresa Mayová to pripustila: Brexit bez dohody sa nedá vylúčiť

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok uviedla, že je pre ňu "nemožné" vylúčiť možnosť, že Británia opustí Európsku úniu bez dohody.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mayová takto reagovala na list lídra britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, ktorý stretnutie s ňou podmienil práve takýmto uistením.

 

img

Jeremy Corbyn

 

"Nie je v moci vlády vylúčiť (brexit) bez dohody," konštatovala Myaová v odpovedi Corbynovi. Vo svojom liste ďalej napísala, že je sklamaná z toho, že Corbyn neprijal jej ponuku na stretnutie po tom, ako poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu v utorok pomerom hlasov 432:202 odmietli dohodu o brexite, ktorú vyrokovala s Bruselom.

 

"Moje dvere na stretnutie bez podmienok ostávajú otvorené," píše sa v liste. Premiérka by rada prediskutovala Corbynove návrhy vrátane zotrvania Británie v colnej únii s EÚ.

 

V súlade s pravidlami pre odchádzajúci členský štát "opustíme EÚ 29. marca bez dohody, ak parlament buď neschváli dohodu s EÚ, alebo Británia upustí od článku 50 (Lisabonskej zmluvy) a rozhodne sa ostať v EÚ natrvalo," napísala ďalej premiérka.

 

img

 

"Takže existujú dva spôsoby ako sa vyhnúť (brexitu) bez dohody: buď hlasovať za dohodu, konkrétne dohodu o odchode, ktorá sa dosiahla s EÚ, alebo odstúpiť od článku 50 a anulovať výsledky referenda (o brexite)," uviedla Mayová. Dodala však, že anulovanie výsledkov referenda by podľa jej presvedčenia "nebolo správne".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies