Firmy brzdí v prechode na elektromobily najmä vysoká cena áut a málo dobíjacích staníc

NETKY.SK • 2 August 2023, 10:45 • 2 min
Firmy brzdí v prechode na elektromobily najmä vysoká cena áut a málo dobíjacích staníc

BRATISLAVA - Nedostatočná infraštruktúra dobíjacích staníc či vysoká cena elektromobilov – to sú najčastejšie dôvody, ktoré brzdia slovenské firmy v prechode na elektrické autá. Chýbajú však aj benefity, ktoré poznajú spoločnosti v iných krajinách. Napríklad diaľničná známka zadarmo, možnosť jazdiť v takzvaných bus pruhoch alebo daňové výhody.

slovakia

left justify in out

Spoločnostiam môže pomôcť zvládnuť tieto prekážky prenájom elektromobilov cez operatívny lízing. Pri takejto možnosti odpadajú vstupné náklady na nákup auta alebo výdavky spojené s finančným lízingom vozidla. Firma či jednotlivec si podľa vlastných potrieb a požiadaviek nastavia mesačnú splátku, ktorú budú za vozidlo uhrádzať.

 

„Firma si môže vziať elektrické vozidlo aj na jeden – dva mesiace na skúšku, a tak zistiť, či je pre ňu vhodné,“ opísal Marian Burian, generálny riaditeľ spoločnosti Arval Slovakia, lídra na trhu operatívneho lízingu. Odborníci vykonajú takzvaný „smart audit“ vozového parku firmy. Čiže zistia, ako spoločnosť využíva svoj vozový park, aké vozidlá používa a koľko kilometrov na nich najazdí. Podľa výsledkov jej poradia, kedy a kde by bolo vhodné použiť elektrické auto a pomôžu s výberom konkrétneho auta. Firma sa môže následne rozhodnúť, či zmluvu na operatívny lízing uzatvorí na kratšiu dobu niekoľkých mesiacov, alebo na niekoľko rokov.

Elektromobily pritom prinášajú pre užívateľov niekoľko výhod. Ich prevádzka je ekologická, čo znamená menej ruchu a emisií. Údržba a jazda na takýchto autách je zároveň lacnejšia. Pre cestujúcich predstavujú vyšší komfort napríklad v tom, že auto ihneď kúri, má plynulé rozjazdy a možno ho vyhriať či vychladiť na diaľku. A nemožno zabúdať ani na to, že sú bezpečné, keďže v sebe majú najmodernejšie bezpečnostné systémy.

 

Pri využití operatívneho lízingu môže firma vyriešiť nielen otázku samotného obstarania elektrických áut, ale aj dobíjania týchto vozidiel. Spolu so zmluvnými partnermi možno pripraviť riešenie pri chýbajúcich možnostiach dobíjania vo firmách alebo u zamestnancov doma. „Užívatelia môžu získať takzvané nabíjacie Wallboxy na domáce použitie, či rýchlonabíjačky, ktoré sa môžu inštalovať vo firemných priestoroch,“ dodal Marian Burian.

 

Pre uľahčenie dobíjania na verejných miestach môže mať lízingová spoločnosť zazmluvnených poskytovateľov verejného dobíjania. Napríklad Arval Slovakia má zmluvy so všetkými tromi poskytovateľmi verejného dobíjania na Slovensku. „Na základe preferencie klienta mu vieme zabezpečiť dobíjaciu kartu od vybraného partnera. Následne má klient možnosť využívať celú jeho sieť na Slovensku, ale aj ostatné dobíjacie body zahrnuté buď v domácom alebo zahraničnom roamingu,“ vysvetlil Marian Burian. Vodičom v elektrických autách môžu pomôcť pri jazde aj voľne dostupné mobilné aplikácie na vyhľadávanie nabíjacích staníc.


Viac informácií nájdete na: www.arval.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Arval BNP Paribas / Petra Jamrichová - Nextina Foto: TOPSPEED.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies