Katka Koščová, Sima Magušinová a Peter Lipa pokrstili nový album ukrajinskej speváčky Mily Medvedovske a hudobníka Daniela Špinera!

NETKY.SK • 27 November 2023, 10:00 • 2 min
Katka Koščová, Sima Magušinová a Peter Lipa pokrstili nový album ukrajinskej speváčky Mily Medvedovske a hudobníka Daniela Špinera!

Katka Koščová, Sima Magušinová aj Peter Lipa sa stretli na unikátnom koncerte a krste v komornom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. Ukrajinská speváčka a pedagogička spevu Mila Medvedovska, ktorá prišla na Slovensko na začiatku vojny na Ukrajine, spolu so slovenským klaviristom a skladateľom Danielom Špinerom krstili svoj prvý spoločný album s názvom Za dlaňou.

slovakia

left justify in out

Keď Mila Medvedovska pred rokom utiekla pred vojnou z rodného Dnipra a sedela vo vlaku s neistou konečnou stanicou, zmierovala sa s myšlienkou, že už nikdy nebude spievať. Veď kto a kde potrebuje spievajúcu utečenkyňu? Všetko nakoniec bolo inak. Už koncom apríla 2022 mala prvú skúšku s klaviristom Danielom Špinerom, o mesiac neskôr mali prvé spoločné vystúpenie a dnes majú za sebou vyše 50 koncertov a krst prvého spoločného albumu Za dlaňou.

 

Pre každého, aj kvalitného muzikanta, je náročné udomácniť sa v inom prostredí, novej krajine. Mila je tu krátko, ale udomácnila sa tu tak, akoby tu celý život žila. Pozri sa, koľkí ľudia sú okolo teba a všetci ti želajú to najlepšie, všetci sa tešia s tebou, že máš nový album,“ prihováral sa Mile a divákom jeden z hostí koncertu, uznávaný džezmen Peter Lipa.

Peter Lipa, Katka Koščová a Sima Magušinová odspievali s Milou Medvedovskou duety z albumu Za dlaňou. O hudobný sprievod sa okrem klavíra Dana Špinera, ktorý je dušou projektu a autorom hudby a aranžmánov, postarali Michal Šelep - kontrabas a Igor Ajdží Sabo - bicie. Krstným otcom albumu sa stal bývalý minister kultúry Ladislav Agnes Snopko.

 

Keď som Milu počul spievať, uvedomil som si rozmer, ktorý v našej hudbe chýba. Zádumčivosť, zvláštny typ pátosu, ktorý má podtón v étose. To my ešte nevieme, takže Mila, ďakujeme,“ zhodnotil koncert Ladislav Snopko.

Komorné štúdio sa takmer do posledného miesta zaplnilo pozvanými hosťami z ukrajinskej aj domácej komunity. Pozvanie prijali bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová so svojimi spolupracovníkmi, biskup východného dištriktu Evanjelickej cirkvi AV Peter Mihoč, vojenský biskup Viktor Sabo, riaditeľka oddelenia humanitárnej pomoci a integrácie Slovenskej katolíckej charity na Slovensku Alexandra Mruk Papaianopol so svojím tímom, starosta a vicestarosta mestskej časti Lamač, kde Mila pôsobí, páni Igor Polakovič a Matúš Harmaňoš, komunita okolo ukrajinskej školy v Bratislave a zástupcovia médií. Mila Medvedovska z pódia nezabudla poďakovať Slovensku za pomoc ukrajinským odidencom. CD | LP albumu Za dlaňou nájdete tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Zora Pauliniová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies