MMF poskytne Cypru v rámci záchranného balíka okolo miliardy eur

NETKY.SK • 3 Apríl 2013, 13:43 • 2 min
MMF poskytne Cypru v rámci záchranného balíka okolo miliardy eur

BRUSEL - Medzinárodný menový fond (MMF) poskytne Cypru v rámci záchranného balíka okolo 1 miliardy eur. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Šéfka MMF Christine Lagardeová oznámila, že výkonná rada fondu by dohodu o poskytnutí pomoci Cypru mohla schváliť v máji. "Cyperská vláda predložila ambiciózny niekoľkoročný program reforiem, ktorý by mal riešiť súčasné ekonomické problémy krajiny," povedala Lagardeová. Cieľom reforiem je podľa MMF stabilizácia finančného systému, dosiahnutie fiškálnej udržateľnosti a oživenie ekonomiky.

Prvú tranžu zo záchranného úveru, na konečných podmienkach ktorého sa Cyprus dohodol v utorok (2.4.), očakáva krajina v máji. Výmenou za zahraničnú pomoc vláda súhlasila s viacerými úspornými opatreniami, ktorých súčasťou je zvýšenie firemnej dane z 10 na 12,5 %, či prepustenie 4500 štátnych úradníkov do roku 2018. Dohoda okrem toho počíta s tým, že od roku 2017 by mala krajina dosahovať primárny rozpočtový prebytok vo výške 4 % hrubého domáceho produktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies