Love bombing ako častá technika manipulátorov. Prečo ich určití ľudia do života priam priťahujú ako magnet?

NETKY.SK • 18 November 2023, 15:35 • 2 min
Love bombing ako častá technika manipulátorov. Prečo ich určití ľudia do života priam priťahujú ako magnet?

Je to bežný vzorec: „milí“ ľudia môžu neustále priťahovať manipulatívnych ľudí, ako sú partneri a priatelia, ktorí ich emocionálne manipulujú, využívajú a zneužívajú. Prečo sa to deje? A prečo sa zdá, že sa to stáva stále tým istým ľuďom? Je s nimi niečo zlé? Odpoveď je áno aj nie.

slovakia

left justify in out

Emocionálny manipulátor (EM) je niekto, kto je vysoko zručný v ovplyvňovaní pocitov a správania svojho partnera v prospech seba samých. Manipulatívni ľudia často používajú gaslighting, pocit viny, gombíkov, hnev a iné nečestné taktiky, aby využili partnerove slabosti a udržali si kontrolu.

 Terč s nápisom: „Vyber si ma“

Je to bežný vzorec: „milí“ ľudia môžu neustále priťahovať manipulatívnych ľudí, ako sú partneri a priatelia, ktorí ich emocionálne manipulujú, využívajú a zneužívajú. Prečo sa to deje? A prečo sa zdá, že sa to stáva stále tým istým ľuďom? Je s nimi niečo zlé? Odpoveď je áno aj nie. 

Nie,nie je s vami nič zlé, aj keď sa stále nachádzate vo vzťahu za vzťahom s emocionálne manipulatívnymi ľuďmi. 

Áno, máte špecifické črty, ktoré manipulatívnych ľudí fascinujú. Ste zraniteľný stei prehnane empatickí a dávate ľuďom výhodu pochybností. Chcete pomáhať ľuďom!

Tieto vlastnosti sú úžasné, no môžete tiež nosiť na hrudi terč s nápisom: „Vyber si ma“.
Ak sa však naučíte rozpoznávať tieto vlastnosti a pracovať na nich, čoskoro váš terč na hrudi povie: „Manipulatívni ľudia, choďte preč!“

Pozor na love bombing!

Ak ste sa práve stretli s niekým, kto hovorí, že ste „spriaznené duše“ a po niekoľkých týždňoch vám vyznáva svoju nehynúcu lásku, možno ste sa práve stali obeťou niečoho, čo sa nazýva „bombardovanie láskou“ alebo v angličtine love bombing.

Podľa psychiatra a autora Dalea Archera je "bombový útok" záplavou lásky, darmi a prísľubmi do budúcnosti, vďaka čomu uveríte, že ste objavili lásku na prvý pohľad. Niekto je milujúci, starostlivý, láskavý a zdá sa, že vás jednoducho „dostane“. Veci napredujú naozaj rýchlo a vy si začnete hovoriť, že toto vám celý život chýbalo.

Netrvá to však a akonáhle prejavíte náznak toho, že vám záleží na niečom inom ako na novom partnerovi, rozzúria sa na vás a označia vás za „sebca“. Ich maska ​​skĺzne a vy pod ňou vidíte niekoho zlého, znevažujúceho a nerozumného. Nedokážu pochopiť, že sa vo vašom živote deje niečo iné, a úplne sa proti vám obracajú. Je to manipulačná taktika, ktorú ľudia používajú, a v skutočnosti ide o formu zneužívania. 

Za prešľap vás priam strestajú

Bombardovanie láskou je posilou, pri ktorej vás násilník zasype láskou, ak sa budete správať tak, ako chcú. Ak to neurobíte, nastáva ďalšie štádium, v ktorom vám stiahnu všetku svoju láskavosť a namiesto toho vás potrestajú čímkoľvek, čo uznajú za vhodné – kričaním na vás, "tichou domácnosťou" alebo vás dokonca fyzicky týrajú.

Ako rozoznať love bombing?

Z krátkodobého hľadiska je ťažké určiť love bombing, pretože všetky nové vzťahy sú spočiatku vzrušujúce a skvelé. Emocionálne vzostupy a pocity závratu sú normálne a nemusia nevyhnutne vyvolávať obavy.

Čo však nie je normálne, je, ako rýchlo sa dostanete do vážneho vzťahu. Čo nie je normálne, je množstvo času, ktorý od vás tento nový človek vyžaduje. Sociálne médiá, textové správy, e-maily a okamžité odpovede umožňujú neuveriteľne ľahko byť v neustálom kontakte s niekým, ak chcete, a zneužívateľ to ľahko využijete.

Možno ste išli do vzťahu s úmyslom ísť na veci pomaly alebo nechať veci ležérne, ale nejako ste sa ocitli pritlačení  do kúta urobiť presný opak. Hovoríte s nimi tak často, že začínate veriť, že ste boli stvorení jeden pre druhého. Než sa nazdáte, možno vás vyhlásia za „toho“, plánujú si vás vziať, alebo sa k vám dokonca už presťahovali.

Prečo sú narcisti atraktívni?

V blogovom príspevku v Psychology Today Joe Pierre, profesor psychiatrie a biobehaviorálnych vied na UCLA, vysvetľuje, akosú narcisti atraktívni, pretože majú vlastnosti, ako sú sebestačnosť, sebadôvera a ambície.

Niekedy sa však ľudia znova a znova uchýlia k rovnakému typu zneužívajúcich vzťahov kvôli svojim vlastným problémom, ktorými sa neprepracovali. Deborah Ward, autorka knihy „Overcoming Low Self-Esteem with Mindfulness“, vysvetľuje v inom blogovom príspevku, že existuje psychologická teória, podľa ktorej nás priťahujú ľudia, ktorí nám pripomínajú našich rodičov.

Ak sme v minulosti zažili traumu, či už s rodičmi alebo s minulými vzťahmi, môžeme sa pokúsiť vyplniť prázdnotu zoznamovaním sa s ľuďmi, ktorí sú si podobní. Je to preto, že by sme si mohli podvedome myslieť, že minulosť napravíme tak, že ju zopakujeme s inou osobou. Škodlivý, toxický vzťah, ktorý si vytvoríte, sa môže cítiť pohodlne, pretože je to typ, na ktorý ste zvyknutí.

Prežiť traumu však nemusí nevyhnutne niekoho oslabiť. Podľa Perpetua Neo, terapeutky a špecialistky na typy osobností temnej triády, tieto minulé skúsenosti robia obete bombového útoku lásky veľmi láskavými a empatickými. Násilníci to môžu len využiť, pretože vedia, že sú s niekým, kto im vysvetlí ich negatívne vlastnosti.

„Ľudia si často myslia, že ak vás priťahuje narcista, máte tendenciu byť niekým dosť slabým a veľmi pasívnym vo svojom živote... ale v skutočnosti majú tendenciu byť veľmi úspešnými ženami,“ povedal Neo pre Business Insider.

 

Všetky dary a náklonnosť boli „transakčné“

Keď sa milostné bombardovanie zmení na devalváciu, môže to byť pre obeť veľmi traumatizujúcea srdcervúce. Všetko, čo od tej chvíle urobia, sa bude snažiť priviesť späť úžasného človeka, o ktorom si mysleli, že ho má. V skutočnosti táto osoba v skutočnosti nikdy neexistovala. Celý čas to bola maska.

Všetky dary a náklonnosť boli „transakčné“, hovorí Neo, pretože narcistickí zneužívatelia vždy premýšľajú o tom, čo môžu zo situácie vyťažiť. Každý pohyb a každá voľba sa počíta. Na oplátku sa nakoniec cítite ako použitý človek.

 Vlastností, ktoré vás robia zraniteľnými voči emocionálnej manipulácii:

 

1. Máte nízke sebavedomie

Ak je vaša sebaúcta narušená – či už kvôli výchove, predchádzajúcim vzťahom alebo iným udalostiam, ktoré sa vám stali – možno vás priťahuje narcista, ktorý naďalej potláča vaše názory a zapája sa do nevhodného správania, ktoré vám naznačuje že nie si dosť dobrý taký, aký si. 

Vyberiete si niekoho, kto vám nevedome pripomína vášho dysfunkčného rodiča (rodičov).

Emocionálni manipulátori majú tiež nízke sebavedomie a chýba im bezpodmienečná sebaláska.

Tak čo s tým robiť?

Pracujte na svojej sebaláske!
Správajte sa k sebe tak, ako by ste sa správali k svojmu najlepšiemu priateľovi. A, áno, nemusíte veriť tomu, čo si hovoríte, aby to fungovalo. 

2. Radi sa staráte o iných ľudí

Môže to byť šok, ale väčšina ľudí sa o seba dokáže postarať sama. Možno nie sú odborníci, ale sú schopní. Emocionálne manipulatívni ľudia sú viac než ochotní hrať sa na obeť, aby ste im venovali pozornosť a starali sa o nich.  

 

3. V detstve ste zažili narcistické zneužívanie

Mnoho ľudí, ktorí v dospelosti priťahujú narcistických partnerov, zažili narcistické zneužívanie už ako deti. Keď nás náš rodič alebo rodičia učia, že svet je určitý spôsob, naše predstavy o sebe a iných ľuďoch sú založené na tomto poznaní. Ak vás váš narcistický rodič prostredníctvom svojich slov, činov a hodnôt naučil, že musíte konať určitým spôsobom, aby ste si získali ich lásku a pozornosť, a ak vás naučili, že si zaslúžite byť zosmiešňovaný a manipulovaný, je úplne pochopiteľné, že budete vyberte si partnera, ktorý posilní to, čo ste sa naučili, aby bolo „pravdivé“.

4. Máte sklony k vzájomnej závislosti 

 Ľudia s narcistickými sklonmi budú vedieť identifikovať partnerov, ktorí im umožnia byť dominantní, správať sa nevhodne a byť stredobodom pozornosti. Ak máte schopnosť zbožňovať narcistu a zároveň úplne ignorovať svoje vlastné potreby, budú vás považovať za svojho ideálneho partnera.

Zdroje:

https://meetmonarch.com/health-resources/articles/relationship-issues/5-traits-that-make-you-vulnerable-to-emotional-manipulators

https://www.independent.co.uk/life-style/here-s-how-to-tell-if-you-ve-been-a-victim-of-love-bombing-a7870666.html

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/women-autism-spectrum-disorder/202006/5-reasons-youre-attracted-narcissists

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: pinkvilla.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies