Miroslav Somora, vrah stopárok, ktorý nebol schopný súcitu

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 14:39 • 2 min
Miroslav Somora, vrah stopárok, ktorý nebol schopný súcitu

Činy Miroslava Somoru boli tak vážne, že sa stali motívom na natočenie celovečerného kriminálneho filmu Smrť stopárok. Chladnokrvná vražda dvoch mladých žien vystrašila celú krajinu.

slovakia

left justify in out

Počas júla v roku 1976 sa odohrali dve tragické udalosti. Jendou bola vražda Ľudmily Cervanovej a pád lietadla na Zlatých pieskoch. Spolu s ďalším mesiacom prišli aj ďalšie smutné udalosti. Miroslav Somora 9. augusta 1976 brutálne zavraždil dve stopárky. Myslel si, že bude stačiť, keď telá ukryje na verejnej skládke neďaleko mesta Valašské Klobouky. Okrem dvojnásobnej vraždy mu bolo dokázané aj znásilnenie.

 

img

 

Kto bol Miroslav Somora?

Pochádzal z Tepličky nad Váhom. Ako už býva pri vrahoch pomaly zvykom, vyzeral ako obyčajný muž. V čase, keď vraždil, bol dokonca 11 rokov ženatý so svojou treťou manželkou, a mal dve deti. Miroslav nebol vzorným občanom. Niekoľkokrát bol súdne trestaný za lúpežné prepadnutia, krádeže a znásilnenia. Bol taký prefíkaný, že sa mu podarilo utiecť nie len z psychiatrickej liečebne, ale aj z väzenia.

 

Viera Kukuľská a Tatiana Gangurová

Počas teplého a bezstarostného leta roku 1976, 9. augusta skoro ráno, utekali ako hurikán dve študentky Viera Kukuľská a Tatiana Gangurová na rýchlik do Žiliny, ktorý žiaľ zmeškali. Zostali bezmocne stáť pred železničnou stanicou v Trenčíne. Premýšľali, ako by sa dostali k Strečnu. Ani vo sne im nenapadlo, že o malú chvíľu sa ocitnú v nebezpečenstve. Chceli ísť do Vysokých Tatier. Boli plné mladíckeho elánu a túžby po dobrodružstve. Večer strávili vypekaním a chystaním sa na výlet. Preto zrejme ráno zaspali. To, že nestihli vlak, sa im stalo osudným.

 

img

 

Zlé rozhodnutie

V tom čase nebolo na ceste veľa áut. Zrazu počuli zvuk väčšieho auta, bolo to nákladné auto. Rozhodli sa zastaviť ho, čo nemali robiť. Za volantom sedel Miroslav Somora. Vtedy mal 32 rokov. S ochotou zastavil. Sľúbil im, že ich zavezie k Strečnu, nakoľko to tam dobre poznal, lebo pochádzal z Považia, z Tepličky nad Váhom. Somora riadil rumunský nákladiak, ktorý bol dosť priestranný na to, aby sa tam zmestili obe dievčatá. Chvíľu sa spolu zhovárali, no nakoniec zaspali. Dievčatá netušili, že deň predtým Somora znásilnil jednu stopárku blízko Bernolákova. 

 

img

 

Dievčatá zaspali kúsok za Trenčianskou Teplou. Potom nastalo peklo. Somora vytiahol masívny uťahovací kľúč na kolesá. Nenapadlo mu nič lepšie, ako obe dievčatá bláznivo a bezhlavo udierať týmto kľúčom, až kým neupadli do bezvedomia. Pýtali sa ho, či sa zbláznil. Jedno zdievčat zvalil na podlahu auta a druhé si pritiahol k sebe. Vyzliekol ju, a stiahol si nohavice. Jedno z dievčat sa pokúsilo na Somoru zaútočiť, čo ho veľmi rozčúlilo. Ani toto Somorovi nestačilo.

 

img

 

Zobral do rúk nôž, ktorý mal dĺžku približne 30 centimetrov. Obe dievčatá ubodal k smrti. Predstavte si, akou silou musel bodať, keď sa mu počas tohto aktu zlomil nôž? Dievčatá napokon povyzliekal takmer donaha, chcel na nich vykonať súlož. Obe dievčatá odviezol do českého mesta Valašské Klobouky. Pristavil pri jednom z rodinných domov, kde si požičal lopatu. Vyhovoril sa, že zapadol s autom. Na telách mu nezáležalo, zrejme ani na následkoch jeho činu, pretože ich, nahé a zneuctené, iba nedbanlivo zahrnul odpadkami, bez výčitiek sadol do auta, ktoré naštartoval, a šiel domov, akoby sa nič nestalo.

Doma na neho čakala manželka a jeho trojmesačné bábätko. Malá dcérka. Žene povedal, že musel robiť fúry navyše. Vozil sa však po cestách, a striehol na obete. Deň pred vraždou stopárok znásilnil neďaleko Bernolákova rovnako dôverčivú stopárku, ktorá síce prežila, ale zostala jej obrovská doživotná trauma. 

 

Náhoda viedla k stope vraha

Približne dva dni po vražde si jeden človek všimol, že nákladné auto, na ktorom ku skládke prišiel Miroslav Somora nestálo tak, ako zvyčajne stoja nákladné autá pri skládke, čiže zadom, aby mohli vyložiť odpad. Somorove auto stálo ku skládke predom. Pozorovateľovi sa to nezdalo, a šiel sa tam pozrieť. Zažil šok, pretože tam objavil mŕtve a zohavené telá dvoch mladých žien.
 
img
 
Začalo sa pátranie. Netrvalo však dlho. Kriminalisti Somoru prichytili práve vo chvíli, keď sa snažil odstrániť krvavé stopy zo svojho vozidla. Chystal sa premaľovať celý interiér. Nebránil sa a odišiel v úplnom kľude s vyšetrovateľmi. Ku všetkému sa priznal. Po trase jeho cesty boli nájdené kusy oblečenia obetí. Na jeho vlastnom odeve boli nájdené ich fyzikálne stopy.
 
 
img
 
"Striehol som na ženy na nespočetne veľa miestach," priznal Somora. Vypovedal, že onanoval dokonca aj v nemocnici, na strome, na stanici. Cez otvorené okno sledoval ženy. Tajne chodil na ženské toalety a do kúpelní. Počas nočných ciest vlakom onanoval na spiace ženy. "Často som mal zvrátené myšlienky," povedal. Dodal, že si myslel, že ak sa ožení, prestane mať zvrátené chúťky. Očividne neprestal, nestačili mu na to ani tri manželstvá.
 
Rozsudok
Odborníci sa vyjadrili, že nebol schopný súcitu. V jeho osobnosti sa prejavovala impulzivita, výrazná agresivita a nezdržanlivosť. Čo v podstate znamená, že ak niečo chcel urobiť, bolo mu jedno kto ho pri tom vidí, a aké to bude mať následky. Odborníci posúdili, že jeho tri manželky mali šťastie, že vzťah s ním vôbec prežili. Snažil sa dokonca simulovať psychickú poruchu. Nakoniec sa zistilo, že sa v jeho prípade jedná o poruchu osobnosti, psychopatizmus, čo znamená, že bol plne trestnoprávne zodpovedný. Uvažovali, či sa nejedná o pravý sadizmus, no najbližšie mu bolo sexuálne agresorstvo. To znamená, že agresor si vyhliadne náhodnú obeť, ktorú prepadne, skolí, a následne sexuálne zneužije. Obrana obete zväčša stupňuje agresorovo násilie.
 
 „Ani veľmi nekričali. Čoskoro zostali bezvládne ležať. Jedna na sedadle, druhá pod ním. Potom som vzal nôž dlhý asi 30 cm a začal obe ležiace dievčatá bodať. Kam a koľkokrát som bodol, to si už nepamätám,“ dodal chladne Somora pri výpovedi. Neskôr si zrejme uvedomil dopad svojho činu, čo u neho vyvolalo agresivitu. Počas súdneho procesu bol miestami veľmi bezočivý. Súd dospel k záveru, že nie je schopný resocializácie. Počas svojho zločinu bol plne pri zmysloch. Somora svoj čin nikdy neoľutoval. Tvrdil, že nemá čo ľutovať.  O ženy, ktoré usmrtil sa nezaujímal. Pripadali mu ako vzduch. Zaslúžil si ten najprísnejší rozsudok. Trest smrti. Miroslav Somora bol popravený obesením vo februári 1979. Tento desivý príbeh vystrašil všetky dievčatá a ženy. Vyvolal vlnu strachu, Stopovanie sa na istú dobu stalo postrachom.


Podobný článok: Najbrutálnejšia beštia! Štefan Svitek, posledný popravený na Slovensku

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies