Fíni zadržali päť mužov, ktorí pripravovali teroristický útok

NETKY.SK • 3 December 2021, 21:20 • 2 min
Fíni zadržali päť mužov, ktorí pripravovali teroristický útok

HELSINKI - Ide o prvý prípad podozrení z krajne pravicového terorizmu v tejto severskej krajine. Polícia v súvislosti s prípadom uviedla, že verejnosti nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Vo Fínsku zadržali 5 mužov vo veku zhruba 25 rokov, ktorí sú podozriví z plánovania teroristického útoku s použitím bômb a zbraní. Oznámila to v piatok tamojšia polícia, podľa ktorej ide o pravicových extrémistov, píše agentúra AFP. Päticu mužov žijúcich v meste Kankaanpää na juhozápade krajiny zatkli ešte v utorok po tom, čo ich polícia sledovala 2 roky. Eero Pietilä, analytik fínskej bezpečnostnej služby SUPO, na tlačovej konferencii uviedol, že zadržaní muži sú podľa všetkého sympatizantmi ideológie o nadradenosti belošskej rasy. 

 

img

 

Detektív Toni Sjöblom informoval, že materiál, ktorý našli u týchto mužov, "posilňuje dojem, že boli radikalizovaní a dáva dôvod podozrievať ich z teroristických trestných činov". Pripomenul tiež, že počas domovej prehliadky ešte v roku 2019 u nich našli "značné množstvo zbraní, munície a výbušnín"

 

Prečítajte si tiež: Po streľbe na strednej škole zomrel ďalší študent

 

Vo Fínsku sa konalo vôbec prvýkrát trestné stíhanie súvisiace s obvineniami z terorizmu v roku 2018, keď odmietnutý žiadateľ o azyl z Maroka v meste Turku na juhozápade krajiny dobodal 10 ľudí a 2 z nich zabil.

 

img

 

V marci bezpečnostná služba SUPO varovala, že hrozba krajne pravicového extrémizmu vo Fínsku je aktuálne znepokojivejšia než v predošlom roku. Varovanie pred hrozbou terorizmu však napriek tomu úrady ponechali na 2. stupni z celkových 4.

 

Možno vás zaujme: Čech dostal doživotie za podpálenie bytu, v ktorom sa konala narodeninová oslava

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies