Rezort obrany vyzýva ľudí, aby nelietali dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou

NETKY.SK • 16 Apríl 2024, 11:02 • 2 min
Rezort obrany vyzýva ľudí, aby nelietali dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany vyzýva: Zdržte sa preletov dronov nad vojenskými objektmi! Porušenie pravidiel môže viesť k trestnoprávnym následkom a pokutám.

slovakia

left justify in out

S príchodom teplého počasia a zlepšovaním poveternostných podmienok Vojenská polícia každoročne zaznamenáva zvýšený počet preletov civilných dronov nad vojenskými objektmi a vzdušným priestorom vojenských letísk. Ministerstvo obrany preto vyzýva, aby držitelia dronov nerealizovali prelety nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou. Rezort obrany zároveň pripomína, že je zakázané lietať nad vojenskými objektmi a v okruhu troch námorných míľ (cca 5,6 km) od referenčného bodu vojenského letiska.

V dôsledku preletov bezpilotných prostriedkov totiž musí byť v niektorých prípadoch odklonená plánovaná dráha letu leteckej techniky, pričom ohrozenie letovej prevádzky môže vyústiť do trestnoprávneho stíhania.

Vojenská polícia a Ozbrojené sily SR môžu v prípade protiprávneho konania činnosť dronov prerušiť alebo môže dôjsť k ich eliminácii. Príslušníci Vojenskej polície pátrajú po osobách páchajúcich protiprávnu činnosť, zaisťujú dôkazné materiály a následne takéto osoby riešia v priestupkovom konaní. Priestupcom v takýchto prípadoch môžu uložiť sankciu do výšky 500€.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MO SR, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies