Tipy ako sa schladíte aj bez klimatizácie

NETKY.SK • 14 Jún 2019, 18:24 • 2 min
Tipy ako sa schladíte aj bez klimatizácie

Horúčavy posledných dní unavujú väčšinu z nás. Bohužiaľ po celom horúcom dni neprichádza vždy úľava. Vrátime sa do rozpáleného bytu, kde v noci ani nemôžeme poriadne spať. Existujú ale tipy, s ktorými horúčavy zvládneme.

slovakia

left justify in out

Stačí pár tropických dní a vo vašom byte sa nedá dýchať. Možno vás už niekoľkokrát napadlo, že všetko by vyriešila klimatizácia. Lenže jej vyhotovenie práve nie je lacná záležitosť a tiež nevyhovuje každému. Čo ale s tým? Ako teda úmorné horúčavy doma prežiť a ako účinne ochladiť byt aj seba bez veľkých nákladov? Tieto triky určite stoja za vyskúšanie.

 

V prvom rade je potrebné zabrániť slnečným lúčom, aby sa dostali do vášho obydlia. Čím viac zatemňovacích možností použijete, tým lepšie. Žalúzie sú výborná vec, ale v spojení so závesmi bude efekt naozaj veľmi účinný. Hlavný nápor horúčavy totiž pohltí hustá tkanina. Dobrým tipom, ktorý praktizujú obyvatelia južnej Európy, je to, že sa závesy ešte namočia. Vyskúšajte to aj vy, a to s pomocou rozprašovača. Ak nemáte závesy, môžete pred okno zavesiť namočené prestieradlo. Vzduch prúdiaci dovnútra sa ochladí, zvlhčí, a o niečo tak klesne aj teplota v miestnosti.

 

img

 

Možno nie je ventilátor tak účinný ako klimatizácia, ale iste svoju službu urobí tým, že rozhýbe vzduch. A pre niekoho je dokonca aj príjemnejšie fúkanie ventilátora než pobyt v klimatizovanej miestnosti. Výber je naozaj široký a je aj cenovo dostupný. Záleží len na vás, či dáte prednosť stolnému, stojanovému alebo stropnému, ktorý je najefektívnejší. Vďaka svojej veľkosti totiž dokáže ochladiť vzduch v celej miestnosti. A ešte jeden tip! Chcete, aby pôsobenie ventilátora bolo maximálne účinné? Zaveste pred neho ešte mokrý kus látky, napríklad čistú utierku namočenú v studenej vode. Čaká vás naozaj príjemné schladenie.

 

img

 

Pokiaľ chcete mať doma príjemne, je potrebné myslieť na niekoľko detailov, ktoré by vás hneď možno nenapadli. Ak je to možné, obmedzte čo najviac spotrebiče ako televíziu, počítač či žehličku. Dokážu totiž vyprodukovať veľa tepla, ktoré teplo v miestnosti len zvýšia. V tropických dňoch zapínajte teda len tie spotrebiče, ktoré práve používate a sú nevyhnutne nutné - napríklad chladničku. Ale pozor! Celý deň zapnutý počítač alebo televízia vypnutá len diaľkovým ovládaním (zostávajú v stand-by režime) sú stále v prevádzke a vydávajú teplo do okolia. Je potrebné ich teda vypnúť úplne. Určite sa tiež oplatí si na nejakú dobu odoprieť varené a pečené jedlá. Ľahké a studené jedlá vás navyše oveľa viac osviežia.

 

Ak sa nechcete kvôli horúčave väčšinu noci prevaľovať je dobré sa na tropické noci pripraviť. Aké triky môžete vyskúšať?

 

1. Vymeňte flanelové obliečky za chladivý satén. Ak vám aj tak bude teplo, prikryte sa len plachtou.

 

2. Pred spaním navyše môžete dať povlak od vankúša, pyžamo alebo nočnú košeľu na chvíľu do mrazničky. Uvidíte, že sa vám bude hneď lepšie zaspávať.

 

3. Okná otvárajte len neskoro večer či v noci. Akonáhle slnko zapadne a obloha stmavne, je čas otvoriť okná dokorán.

 

4. To, že je v horúcich letných dňoch nutné dodržiavať pitný režim, je každému jasné. Ale vodu v rôznych skupenstvách môžete použiť aj inak ako vnútorne.

 

5. Telo pekne schladíte pod sprchou. Samozrejme ak nie ste otužilí, nepúšťajte na seba ľadovú vodu, ktorá navyše uzatvára póry. Najlepšia je voda vlažná. A rozhodne nie je potrebné sa utierať. Keď pokožku necháte uschnúť prirodzene, aj tú ochladzuje.

 

6. Ak sa vám nechce do sprchy, stačí tiež namočiť nohy či ruky do vedierka so studenou vodou. Telo vyžaruje teplo z týchto svojich častí, takže ak ich schladíte, schladíte tým aj celé telo.

 

7. Strop aj múry vyžarujú teplo nazbierané v priebehu denného žiarenia. Ale jednoduchým trikom možno miestnosť schladiť. 8. Kocky ľadu v pohároch a miskách rozostavte po celom jej obvode. Ucítite rýchlu úľavu.

 

9. Dokonca aj taká maličkosť, ako je napustenie pár centimetrov ľadovej vody do vane alebo do drezu, vám môže pomôcť.

 

10. Voda sa totiž začne v horúčave odparovať, a tým bude ochladzovať vzduch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona