Ministerstvo životného prostredia by po novom mohlo uzatvoriť a zrekultivovať skládky

NETKY.SK • 24 November 2022, 8:59 • 2 min
Ministerstvo životného prostredia by po novom mohlo uzatvoriť a zrekultivovať skládky

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by po novom mohlo uzatvoriť a zrekultivovať skládky. Náklady by boli hradené z účelovej finančnej rezervy. Vyplýva to návrhu novely zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

V prípade, že bude účelová finančná rezerva nedostatočná, ministerstvo použije prostriedky zo štátneho rozpočtu. Peniaze bude následne od prevádzkovateľa vymáhať. Má sa tak podľa MŽP zabrániť špekulatívnym prevodom majetku, ktorými by sa prevádzkovateľ chcel vyhnúť finančnej zodpovednosti za uzatvorenie a rekultiváciu skládky odpadov. Súhlas okresného úradu alebo Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) by si mal prevádzkovateľ skládky vypýtať v prípade, že by chcel predať svoj majetok alebo svoje povinnosti previesť na inú osobu. "Tieto orgány udelia súhlas len vtedy, ak si prevádzkovateľ riadne plní zákonné povinnosti vrátane úhrady nákladov, vynaložených štátom na uzavretie a rekultiváciu skládky odpadov, ktorú takýto subjekt prevádzkoval alebo prevádzkuje," poukázal envirorezort. Návrh zákona rieši aj prípady nezákonného umiestňovania odpadu. Bez ohľadu na to, či niekto umiestni odpad na vlastnom alebo inom pozemku, po preukázaní nezákonného umiestňovania odpadu by mala byť osoba povinná zabezpečiť zhodnotenie či zneškodnenie nezákonne umiestneného odpadu na vlastné náklady. Urobiť by to mala na základe rozhodnutia okresného úradu prostredníctvom subjektu, ktorý je na to oprávnený.

 

img

 

Návrh zakotvuje spojenie procesov súvisiacich s posudzovaním vplyvov na životné prostredie s integrovaným povoľovaním do jedného konania. "Ich kumuláciou by sa mal skrátiť povoľovací proces a predpokladá sa tiež zníženie administratívnej záťaže, spočívajúce v odstránení duplicity niektorých procesov," vysvetlilo MŽP. Zároveň by sa v prípade tých prevádzok, ktoré na svoju činnosť potrebujú integrované povolenie, mali na SIŽP preniesť kompetencie v oblasti posudzovania vplyvov na životné prostredie. "Spojenie posudzovacích procesov s integrovaným povoľovaním a ustanovenie jedného povoľovacieho orgánu bude mať pozitívny vplyv aj na podnikateľské prostredie, ktoré dlhodobo poukazovalo na roztrieštenosť právnej úpravy," tvrdí rezort. Novela podľa MŽP zohľadňuje aj ciele plánu obnovy týkajúce sa oddelenia stavebného konania od integrovaného povoľovania a vytvorenia funkčného BAT centra na ministerstve. BAT centrum by mal byť orgán, ktorý koordinuje, získava, spracováva a vymieňa informácie o technológiách a výrobných postupoch z pohľadu environmentálnych záťaží a využívania obnoviteľných zdrojov a súčasne ako odvolacieho orgánu pre povoľovaciu činnosť. Navrhujú sa úpravy v časti finančného zabezpečenia pre malé a stredné podniky, u ktorých je riziko závažnej environmentálnej škody nízke. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona