Vesmírna sonda Voyager-1 opäť posiela čitateľné dáta z hlbokého vesmíru

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 16:00 • 2 min
Vesmírna sonda Voyager-1 opäť posiela čitateľné dáta z hlbokého vesmíru

Americká vesmírna agentúra tvrdí, že jej sonda Voyager-1 po mesiacoch chŕlenia nezmyselných dát opäť posiela použiteľné informácie späť na Zem. 46-ročná kozmická sonda NASA je najvzdialenejším objektom ľudstva.

slovakia

left justify in out

Chyba počítača zastavila vracanie čitateľných údajov v novembri, ale inžinieri to teraz opravili. Voyager momentálne posiela späť iba zdravotné údaje o svojich palubných systémoch, ale ďalšia práca by mala dostať vedecké prístroje späť online.

Voyager-1 je od Zeme vzdialený viac ako 24 miliárd km, teda tak ďaleko, že jeho rádiovým správam trvá 22,5 hodiny, kým sa k nám dostanú.

"Kozmická loď Voyager-1 vracia použiteľné údaje o zdraví a stave svojich palubných inžinierskych systémov," uviedla NASA vo vyhlásení. "Ďalším krokom je umožniť kozmickej lodi, aby opäť začala vracať vedecké údaje," uvádzalo sa ďalej vo vyhlásení.

Voyager-1 bol vypustený zo Zeme v roku 1977 na prehliadku vonkajších planét, a potom už len pokračoval ďalej. V roku 2012 sa presunul za bublinu plynu vyžarovanú Slnkom - doménu známu ako heliosféra - a teraz je umiestnený v medzihviezdnom priestore, ktorý obsahuje plyn, prach a magnetické polia z iných hviezd.

Poškodený čip Voyageru bol donedávna uvedený ako problém starnúcej kozmickej sondy. To zabránilo počítačom Voyageru v prístupe k životne dôležitému segmentu softvérového kódu používaného na zhromažďovanie informácií na prenos na Zem.

Počas určitého obdobia inžinieri nedokázali z Voyagera získať vôbec žiadny úžitok, aj keď vedeli, že vesmírna sonda stále prijíma ich príkazy a inak funguje normálne. Problém bol vyriešený presunutím ovplyvneného kódu na iné miesta v pamäti počítačov sondy.

Voyager-1 opustil Zem 5. septembra 1977, niekoľko dní po svojej sesterskej kozmickej lodi Voyager-2. Hlavným cieľom dvojice bol prieskum planét Jupiter, Saturn, Urán a Neptún – úlohu, ktorú dokončili v roku 1989.

Potom neskôr boli sondy nasmerované do hlbokého vesmíru, všeobecným smerom k stredu našej galaxie. Ich energia pochádza z rádioizotopových termoelektrických generátorov (RTG), ktoré premieňajú teplo z rozpadajúceho sa plutónia na elektrinu. Neustály proces rozpadu znamená, že generátory produkujú každý rok o niečo menej energie.

Ako dlho ešte môžu Voyagery pokračovať, nie je isté, ale inžinieri doteraz vždy prišli so stratégiami, ako získať niekoľko rokov prevádzky navyše.

Voyager-2 je trochu za svojim dvojčaťom a pohybuje sa o niečo pomalšie. Je vzdialený niečo vyše 20 miliárd km od Zeme.

Aj keď sa obe pohybujú rýchlosťou viac ako 15 km za sekundu, k inej hviezde by sa nepriblížili po desiatky tisíc rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC / Jonathan Amos, Foto: BBC / NASA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies