Hlavné mesto prvýkrát ukáže verejnosti vzácnu listinu

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 16:08 • 2 min
Hlavné mesto prvýkrát ukáže verejnosti vzácnu listinu

BRATISLAVA - Magistrát hlavného mesta ukáže verejnosti originál privilégií kráľa Ondreja III., ktoré sú prvým známym mestským dokumentom Bratislavy.

slovakia

left justify in out

Listina bude vystavená od piatka 26. apríla do nedele 5. mája v Múzeu mesta Bratislava. Informuje o tom webová stránka Starého Mesta.

„Dokument je jedným z najdôležitejších písomných dokladov,ktorý sa týka dejín Bratislavy. Takáto listina sa nevystavuje iba tak, preto jej sprístupnenie verejnosti budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia. Veľmi zodpovedne sa na to pripravujeme,“ vyhlásil riaditeľ Múzea mesta Bratislava Peter Hyross. Vstup do múzea bude v dňoch 27. - 28. apríla pri príležitosti Bratislavských mestských dní bezplatný.

„Ondrej III. bol kráľ, ktorý urobil z dediny mesto. Udelil mu 22 privilégií. Ak sa niekto zaujíma o históriu Bratislavy, toto je jeden z najdôležitejších míľnikov a preto tento dokument treba vidieť, “ uviedol primátor hlavného mesta Matúš Vallo. 

 

img

Matúš Vallo. Zdroj: TASR

 

Mestské práva boli Bratislave udelené v roku 1291. Patrili medzi ne napríklad možnosť opevniť mesto, právo raziť mince, vyňatie mesta spod právomoci župana, oslobodenie od mýta a veľa ďalších.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona