Mimoriadne zvýšenie rodičovského príspevku vyplatia v septembri

NETKY.SK • 16 August 2023, 09:19 • 2 min
Mimoriadne zvýšenie rodičovského príspevku vyplatia v septembri

Bratislava-Valorizáciu urýchlila novela zákona

slovakia

left justify in out

Rodičom sa bude zas o niečo ľahšie dýchať. Na starostlivosť o deti im už onedlho prispeje štát vyššou sumou. Rodič tak získa viac peňazí za august vďaka novele zákona, ktorou vláda SR podporila mimoriadne navýšenie rodičovského príspevku. Vyššiu sumu na účte uvidia rodičia už v septembri 2023.

 

Od augusta sa mimoriadne zvýšila suma rodičovského príspevku, keď si rodič, ktorý predtým poberal materské, polepší o viac ako 60 eur mesačne. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatia prvé zvýšené rodičovské príspevky v septembri za mesiac august 2023, informovalo v utorok Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Tradičná valorizácia príspevku mala pôvodne nastať až v januári 2024, ale urýchlila ju nedávna novela zákona o rodičovskom príspevku. Ak sa oprávnenej osobe neposkytovalo materské na dieťa, na ktoré si uplatnila nárok na rodičovský príspevok, ten vzrastie z pôvodných 301 eur na sumu 345,20 eura. 

Pokiaľ sa rodičovi poskytovalo materské, príspevok sa zvýši z doterajších 412,60 eura na 473,30 eura. Rezort práce upozornil, že keďže sa rodičovský príspevok vypláca mesačne pozadu, prvé zvýšené sumy tohto príspevku poberatelia dostanú na svoj účet v septembri za mesiac august. V júni 2023 poberalo rodičovský príspevok 138 073 osôb a úrady práce im vyplatili spolu 51,7 milióna eur.

Z pohľadu okresov je najvyšší počet poberateľov tohto príspevku v okrese Prešov (4885), v okrese Košice-okolie (4377) a v okrese Nitra (4064). Najmenej poberateľov bolo v okrese Medzilaborce (225), Turčianske Teplice (335) a Banská Štiavnica (408).

Najbližšia valorizácia rodičovského príspevku bude od 1. januára 2025. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies