Miloval jej neveru a ona za to rozhadzovala jeho peniaze na mladých milencov: Salvador Dalí mal vskutku intenzívne manželstvo

NETKY.SK • 30 December 2023, 11:22 • 2 min
Miloval jej neveru a ona za to rozhadzovala jeho peniaze na mladých milencov: Salvador Dalí mal vskutku intenzívne manželstvo

Napriek jej pokročilému veku jej sexuálny apetít nikdy neutíchol. Salvadora manželka vymenila za 22-ročného herca na sklonku jej života, on prestal jesť a trápil sa. Prežil ju o sedem rokov, no posmrtné želanie jej do bodky naplnil.

slovakia

left justify in out

Slovo surrealizmus sa najčastejšie spája s umelcom Salvadorom Dalím, ktorý bol známy svojím teatrálnym správaním a nezvyčajným, no originálnym vzhľadom.

Dalí sa stal synonymom pre surrealizmus, čo vyvolalo zdesenie zakladateľa hnutia, Andrého Bretona, ktorého Dalího úspech znechutil.

Salvador Dalí tvoril obrazy, sochy a filmy o snoch, ktoré mal. Maľoval roztápajúce sa hodiny a plávajúce oči, oblaky, ktoré vyzerajú ako tváre a skaly, ktoré pripomínajú telá. Dalí sa zaoberal surrealizmom. Toto bolo umelecké hnutie, kde maliari robili snové scény a ukazovali situácie, ktoré by boli v skutočnom živote bizarné alebo nemožné. Čo všetko skrýval tento kontroverzný umelec?

Málo ľudí taktiež vie o jeho intenzívnom a zaujímavom vzťahu s ruskou manželkou Galou.


Dalí - karikatúra seba samého

Dalího odkaz spočíval rovnako na precedense, ktorý vytvoril pre umelca ako značku superhviezdy, ako aj na jeho práci. Tiež stelesňoval škodlivé účinky takejto celebrity, stal sa karikatúrou seba samého, ktorého výstredné správanie a preplnenie trhu jeho novými produktami oslabili jeho umenie.

Viac znepokojujúce bolo jeho koketovanie s fašizmom v 30. rokoch, čo ho stálo miesto v surrealistickom kruhu.

Unikátny vzhľad

Dalí sa narodil v roku 1904 v španielskom Figueres, ktoré leží neďaleko Pyrenejí. Keď Dalí vyrastal, obklopený touto krajinou, často do svojich obrazov zahrnul scenériu, ktorú videl ako chlapec.

Salvador Dalí bol veľmi výstredný muž. Vždy ho spoznáte, pretože má vtipné fúzy. Rád sa obliekal do bláznivých šiat a mal dlhé vlasy, čo ľudí vtedy veľmi šokovalo. Dalího dokonca tesne pred záverečnými skúškami vylúčili z umeleckej školy, pretože povedal, že nikto z učiteľov nemá kvalifikáciu na to, aby ho preskúšal. 

Surrealisti ho milovali

Salvador Dalí odišiel po skončení umeleckej školy do Paríža, kde sa stretol so surrealistami. Surrealisti apelovali na jeho divoký zmysel pre humor, vymýšľali surrealistické hry a bavilo ich skladať rôzne predmety, aby vytvorili niečo hravé a znepokojujúce zároveň.

Tu je Dalího verzia surrealistickej sochy. Volá sa Lobster Telephone. 

Kinematografia, móda aj architektúra

Dalí, skutočný renesančný muž, sa zaujímal o kinematografiu. Táto zvedavosť ho priviedla k nakrúteniu niekoľkých filmov ako „Andalúzsky pes“ a „Zlatý vek“. Navrhol aj scénu pre „Spellbound“ Alfreda Hitchcocka. Okrem toho sa zaujímal o architektúru, najmä do veľkolepého Dalího divadla a múzea v Španielsku, kde je teraz Dalí pochovaný. 

Dokonca sa zapojil do sveta módy, vytvoril klobúk v tvare topánky, ružový opasok s perami na sponu a biele šaty pokryté homárou potlačou. A to nie je všetko! Spolupracoval aj s niektorými z najznámejších fotografov svojej doby, ako sú Man Ray a Phillippe Halsman. 

Dali veľmi obdivoval Walta Disneyho, ktorého nazval „veľkým americkým surrealistom“. 

Spolupracoval s komerčným svetom

Salvador Dalí navrhol logo pre lízanky Chupa Chups v roku 1969 a používa sa dodnes. Zakladateľovi, ktorý bol zároveň priateľom, poradil, aby na lízanky umiestnil logo s cieľom zvýšiť povedomie spotrebiteľa o značke.

Dalího výstrednosť a jeho komerčné myslenie často dráždili členov vtedajšieho umeleckého sveta. André Breton, otec surrealistického hnutia, ho preto prezýval „Avida Dollars“, čo je anagram (prešmyčka je slovo alebo fráza vytvorená preskupením písmen iného slova alebo frázy, pozn. red.) mena umelca. Dali bol známy svojou láskou k peniazom, ktoré nemal problém plne využiť.

Vskutku intenzívne manželstvo

Svoju celoživotnú partnerku Galu, ktorá bola Dalího milenkou a potom manželkou, stretol, keď bola ešte vydatá za Paula Éluarda, slávneho francúzskeho surrealistického básnika.

Práve s Éluardom navštívila Dalího v jeho dome vo Figueras (Španielsko). Dvojica sa do seba okamžite zamilovala a o tri roky neskôr sa zosobášili. Dalí a Gala sa čoskoro stali jedným z najlegendárnejších párov sveta umenia. Gala vystupovala ako Dalího druhá polovica v každom zmysle slova, a to až do takej miery, že podpisoval obrazy oboma menami, pretože povedal, že bola jeho neustálou inšpiráciou.

 Po Galinej smrti v roku 1982 Dalí porušil španielsky zákon, ktorý zakazoval ľuďom premiestňovať mŕtvoly bez potrebného povolenia tým, že sa s jej telom odviezol späť do ich domu v Port Lligat. 

Preslávila ho žena

Po ich oficiálnom sobáši v roku 1934 odišli Gala a Salvador do Spojených štátov. Pre ňu to nebol len výlet, ale súčasť stratégie – chcela predviesť manželov talent na bohatom kontinente. A tak sa to vlastne odohralo. S rastúcou popularitou Dalího si ľudia nemohli nevšimnúť ani Galu: na všetkých verejných podujatiach sa objavovala a držala sa za ruky s umelcom. Novinári o nej napísali: „Práve vzala bezbranného a nepochybne nadaného Dalího a urobila z neho multimilionára a medzinárodnú hviezdu."

Gala mu extrémne pomohla v kariére - bola kvalifikovanou producentkou a umeleckou agentkou a pomohlo jej to povýšiť Dalího diela na takú vysokú úroveň, že mu to takmer okamžite prinieslo medzinárodné uznanie. 

 

Miloval jej neveru

Gala mala silný sexuálny apetít a počas svojho života mala množstvo mimomanželských afér (medzi nimi aj jej bývalý manžel Paul Éluard), čo Dalí podporoval, keďže bol praktizujúcim kandaulizmu (Kandaulista je chlap, ktorého vzrušuje predvádzať svoju ženu iným ľuďom nahú, pozn.red.).

Gala teda mala vedľa seba milencov, niekedy dokonca až o desať rokov mladších ako ona. Salvador urobil to isté a randil s mladšími ženami. Ale napriek tomu sa nikdy nerozišli a vždy boli jedným subjektom - v práci aj v osobnom živote.

Nič však netrvá večne. Koncom 60. rokov sa ich vzťah začal vytrácať a po zvyšok života to boli len tlejúce kúsky zašlej vášne.

 

Jeho peniaze na jej milencov

V roku 1980, vo veku 76 rokov, bol Dalí nútený odísť do dôchodku kvôli obrne. Kvôli motorickej poruche nedokázal udržať kefu a ako sa jeho stav zhoršoval, stal sa menej tolerantným voči Galiným pokračujúcim záležitostiam. Gala tiež používala príjmy z Dalího umenia na rozhadzovanie peňazí a darov pre svojich milencov, ktorými boli väčšinou mladí umelci.

Jedného dňa toho mal umelec dosť. Galu tak zbil, že jej zlomil dve rebrá. Aby ho upokojila, Gala mu podávala veľké dávky Valia a iných sedatív, ktoré spôsobili, že bol letargický. Potom mu údajne dala „neznáme množstvá jedného alebo viacerých typov amfetamínu“, ktoré spôsobili „nezvratné poškodenie nervov“.

Vymenila ho za mladého herca

V čase svojej smrti bola zapletená do aféry s 22-ročným hercom Jesus Christ Superstar menom Jeff Fenholt, kvôli ktorému opustila Dalího. Ale keď Gala zomrela, Dalího život sa stal nudným. Prestal jesť a poškrabal si tvár. Neustále kričal a plakal. Svoju manželku prežil o sedem rokov.

Napriek jej pokročilému veku jej sexuálny apetít nikdy neutíchol.

Zdroje:

https://www.artnews.com/list/art-news/artists/who-was-salvador-dali-surrealist-artist-paintings-1234668463/dali-and-freud/

https://www.tate.org.uk/kids/explore/who-is/who-salvador-dali

https://blog.artsper.com/en/a-closer-look/things-to-know-about-salvador-dali/

https://www.dailyartmagazine.com/dali-gala-great-love-story/

https://www.rbth.com/lifestyle/336543-gala-salvador-dali-wife

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Getty Images / Bettmann / Contributor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies