Ministerstvo životného prostredia spustí novú výzvu na dekarbonizáciu priemyslu. V čom spočíva?

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 16:30 • 2 min
Ministerstvo životného prostredia spustí novú výzvu na dekarbonizáciu priemyslu. V čom spočíva?

Ministerstvo životného prostredia SR pripraví novú dekarbonizačnú výzvu, ktorá umožní priemyselným podnikom investovať do najmodernejších technológií, zabezpečí ich konkurencieschopnosť, zároveň zníži emisie skleníkových plynov a pomôže skutočnej ochrane životného prostredia. Na tlačovej konferencii o tom v piatok 12. apríla informoval podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba spoločne s podpredsedom vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Petrom Kmecom.

slovakia

left justify in out

Nová dekarbonizačná výzva bude financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR. Prostriedky z nej však musia byť vyčerpané do konca júna 2026. Podľa podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je prioritou súčasnej vlády realizovať zelenú transformáciu ekonomiky, ktorá prinesie Slovensku hospodársky rast, bohatstvo a zabezpečí životaschopnosť slovenského priemyslu pri zachovaní štandardov ochrany prírody. „Realita je však taká, že U. S. Steel Košice aj kvôli zmene vlastníckych vzťahov momentálne nevie pristúpiť k realizácii svojho dekarbonizačného projektu. Ak chceme zachrániť zhruba nevyčerpaných 340 mil. eur musíme konať, a to aj robíme. Sme radi, že v komunikácii s Európskou komisiou sa nám podarilo vyrokovať spustenie novej dekarbonizačnej výzvy. Je to dôkaz toho, že súčasná vláda namiesto hystérie, ktorú predvádza slovenská opozícia na európskej aj domácej scéne, aktívne komunikuje s EÚ a rieši problémy,“ zdôraznil Taraba.

Slovensko je krajinou so silne industrializovaným hospodárstvom, pričom príspevok energetiky a priemyselných procesov k celkovým emisiám skleníkových plynov tesne presahuje 70 %. Podľa podpredsedu vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR Petra Kmeca je pôvodných vyše 350 miliónov eur na dekarbonizáciu priemyslu z plánu obnovy pre Slovensko veľkou príležitosťou zlepšiť kvalitu životného prostredia aj konkurencieschopnosť podnikov. „Nemôžeme si dovoliť nechať tieto peniaze ležať na zemi, alebo v tomto prípade, doslova ich vypustiť hore komínom v podobe neušetrených emisií. Vyvíjame maximálne úsilie, aby sa nám podarilo dostať financie z tohto opatrenia do ekonomiky práve na dekarbonizačné projekty,“ dodal Kmec.

Ministerstvo v krátkom čase pripraví podmienky novej výzvy aj na základe námetov či požiadaviek priemyselných podnikov, ktoré ich môžu zasielať prostredníctvom e-mailovej adresy dekarbonizacia@enviro.gov.sk. „Týmto chceme osloviť priemyselné podniky, ktoré sú schopné doručiť výsledok v podobe opatrení na zníženie emisií skleníkových plynov aspoň o 30 percent, aby nás o tom informovali. Aj na ich základe pripravíme podmienky výzvy, aby umožnili efektívne a transparentne využiť investície z plánu obnovy na dekarbonizačné ciele. Nie šikana priemyslu, ale investície do najmodernejších technológií spravia zo Slovenska konkurencieschopnú a zdravšiu krajinu,“ uzavrel Taraba.

Envirorezort očakáva, že projekty vybrané na základe výzvy prispejú k zníženiu emisií skleníkových plynov aspoň o 1,2 milióna ton ekvivalentu CO2. Tie budú musieť podniky preukázať buď dátami o projektoch realizovaných pod schémou, alebo na základe parametrov podporených technológií.

Z Plánu obnovy a odolnosti sú momentálne v realizácii 2 dekarbonizačné projekty priemyselných podnikov. Ide o projekt spoločnosti Danucem Slovensko Turňa nad Bodvou na dekarbonizáciu šedého cementu za zhruba 8,4 miliónov eur a spoločnosť Wienerberger slovenské tehelne s projektom na dekarbonizáciu výroby v tehelni rovnako za 8,4 miliónov eur. Tretia spoločnosť – U. S. Steel Košice síce bola úspešná so svojím projektom, ale k podpisu zmluvy k dnešnému dňu nedošlo. Dôvodom je plánovaná akvizícia U. S. Steel Košice japonskou spoločnosťou Nippon Steel Corporation.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies