Žiaci sa od pondelka do škôl nevrátia, v hre je ďalší termín

NETKY.SK • 2 December 2020, 7:9 • 2 min
Žiaci sa od pondelka do škôl nevrátia, v hre je ďalší termín

BRATISLAVA – Ústredný krízový štáb stopol už druhý predstavený plán ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), ktorý riešil bezpečný návrat žiakov do školských lavíc ešte pred vianočnými sviatkami

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Padlo definitívne rozhodnutie. Snahy a plán poslať do škôl žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov od pondelka (7. decembra) do škôl ešte pred vianočnými sviatkami dostal stopku. Potvrdil to po rokovaní ústredného krízového štábu šéf rezortu školstva Branislav Gröhling, ako aj minister zdravotníctva Marek Krajčí.

 

Žiaci a študenti ostávajú doma

Gröhling tiež informoval, že pred Vianocami 23. decembra príde na krízový štáb s ďalším plánom. Ako dodal, ÚKŠ mal viaceré pripomienky, preto mu vrátili plán na prepracovanie.

 

img

 

"Potrebujeme súčinnosť viacerých ministerstiev. Verím, že po tomto rokovaní budú súčinné a budeme vedieť upraviť jednotlivé vyhlášky alebo zákony a následne budeme vedieť vypracovať návrh," uviedol šéf rezortu školstva. Zároveň vyjadril nádej, že deti do školských lavíc usadnú už 8. januára 2021.

 

Krízový štáb mal viacero výhrad

Ako ďalej informoval, krízový štáb mal k plánu viacero výhrad. "My ako ministerstvo školstva nedokážeme zazmluvňovať zdravotníkov alebo robiť s nimi ďalšie úkony, na to potrebujeme súčinnosť viacerých ministerstiev. Toto nedokážu samostatne urobiť ani samosprávy," vysvetlil minister.

 

Jednou z ďalších vecí, kde plán narazil na nevôľu, bolo sporné plošné testovanie na školách, ktoré by museli podstúpiť nielen žiaci a pedagógovia, ale aj samotní rodičia detí.

 

img

 

Na rokovaní tiež riešili aj otázku, či by toto testovanie pôvodne plánované na víkend malo byť dobrovoľné a za akých okolností by bolo naopak povinné.

 

"Pán podpredseda Holý dostal úlohu pozrieť sa na celú túto problematiku, či to môže a za akých okolností to môže byť povinné," povedal Gröhling.

 

Prečítajte si tiež: Ministrovi školstva dochádza trpezlivosť, deti chce čo najrýchlejšie poslať do lavíc

 

Rezort bude hľadať riešenia

Aj napriek tomu, že to ministra školstva mrzí, pretože si uvedomuje, že žiaci sa musia vrátiť k prezenčnej forme výuky ako aj pravidelnému režimu, je pripravený zapracovať pripomienky, ktoré na rokovaní odzneli.

 

Tiež zdôraznil, že má ďalšie návrhy, ktoré zapracujú do tohto plánu. "Sme na ministerstve dostatočne kreatívni," podotkol Gröhling.

 

Aktuálne dostali výnimku od dištančnej formy výučby iba jasle, materské školy a žiaci prvého stupňa ZŠV čase druhej vlny pandémie je od 12. októbra prerušené školské vyučovanie na stredných školách a od 26. októbra na druhom stupni ZŠ.

 

img

 

Pre vysoké školy platí, že od 26. októbra do konca zimného semestra je vyučovanie dištančné. Výnimku majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl.

 

Od 16. novembra sa v malých skupinkách do škôl mohli vrátiť žiaci základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia. Rezort tiež obnovil školské vyučovanie aj na stredných špeciálnych školách, odborných učilištiach a praktických školách.

 

Počet infikovaných pribúda

Po rokovaní krízového štábu o nezrealizovaní navrhovaného plánu informoval aj minister zdravotníctva Marek KrajčíTen to vysvetlil tým, že aktuálna epidemiologická situácia v krajine sa zhoršuje, pričom počet nakazených a hospitalizovaných pribúda, čo môže súvisieť aj s uvoľňovaním opatrení spred dvoch týždňov.

 

„Žiaľ epidemiologická situácia nie je priaznivá a deje sa presne to, čo sme predpokladali,“ povedal Krajčí s tým, že ak sa nebude pokračovať v masívnom pretestovaní či v tvrdých opatreniach je prirodzené, že sa táto krivka zlomí a počty infikovaných budú narastať.

 

Dodal, že Slovensko je však jednou z európskych krajín, ktorým sa najlepšie darí bojovať proti šíreniu nového koronavírusu. Podľa ministra sa plán, ktorý požadovali od Gröhlinga nepodarilo splniť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Školy nechcú plošné testovanie žiakov, predstavili vlastné riešenie

 

Zvýšená mobilita predstavuje riziko

Jednou z podmienok bolo aj zabezpečenie potrebného zdravotníckeho personálu, ktorý by vykonával pretestovanie žiakov pred návratom do škôl.

 

"Myslím, že ako jediná európska krajina máme neustále otvorený prvý stupeň základných škôl, čo je obrovský úspech," podotkol Krajčí.

 

Zároveň zdôraznil, že v aktuálnej situácii, v ktorej sa Slovensko nachádza by pustenie detí do škôl predstavovalo značné riziko najmä pre zvýšenú mobilitu. Zrazenie krivky na 750 pozitívne testovaných ľudí denne by sa tak len veľmi ťažko napĺňala.

 

img

 

"Napriek tomu, že sa to nepodarilo, tak na ÚKŠ zaznelo množstvo dobrých odporúčaní, ako by sa to mohlo naplniť. Verím, že nejakým spôsobom sa výuka rozbehne a zastabilizuje sa dlho udržateľný systém, ktorý bude zabezpečovať testovanie detí a rodičov tak, aby sme mohli mať deti v školách aj v epidemiologicky nie dobrých časoch," uzavrel Krajčí. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona