Medzinárodný deň materinského jazyka je jedinečnou príležitosťou ako dať do pozornosti jeho význam, hovorí Šimkovičová

NETKY.SK • 28 Február 2024, 09:30 • 2 min
Medzinárodný deň materinského jazyka je jedinečnou príležitosťou ako dať do pozornosti jeho význam, hovorí Šimkovičová

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave otvorila 2. ročník odbornej konferencie „V náručí jazyka“. Tá sa uskutočnila pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka, ktorý si svet každoročne pripomína 21. februára v zmysle vyhlásenia Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

slovakia

left justify in out

„Nie vždy si hodnotu rodnej reči dostatočne uvedomuje, a to napriek tomu, že je základným prvkom nášho nehmotného kultúrneho dedičstva. Keď ideme do novej práce, častokrát sa nás pýtajú, aký cudzí jazyk ovládame. To, či dokonale poznáme ten náš materinský, sa nás pýtajú iba vo výnimočných prípadoch. Potom sme svedkami toho, že naše deti a mládež ovládajú všetky anglické alebo nemecké výrazy a skratky, ale nevedia poriadne po slovensky. A z toho mi je ako ministerke kultúry smutno,“ uviedla ministerka Šimkovičová.

V tejto súvislosti pripomenula, že ministerstvo kultúry ako ústredný orgán štátnej správy v oblasti starostlivosti o štátny jazyk vníma Medzinárodný deň materinského jazyka ako jedinečnú príležitosť dať do pozornosti dôležitosť nášho slovenského jazyka. „Veď napokon aj v samotnom programovom vyhlásení vlády sme sa prihlásili k tomu, že máme záujem ochraňovať a rozvíjať jeho kvalitatívnu úroveň. Chceme preto podporovať vedecké jazykovedné inštitúcie s cieľom zachovať pestrosť a originálne slová spisovného jazyka tak v spoločnosti, ako aj v oficiálnej komunikácii verejných inštitúcií,“ povedala. Zároveň dodala, že verí, že aj táto konferencia prispeje toho, k čomu sa súčasné vedenie rezortu kultúry hrdo hlási, a to je prehlbovanie úrovne kultúry v oblasti materinského jazyka.

Konferencia V náručí jazyka je určená pre pedagogických pracovníkov v oblasti slovenského jazyka a literatúry, jazykovedy a translatológie, ďalej pre učiteľov slovenského jazyka ako cudzieho, pre metodikov profesijného rozvoja a vysokoškolským študentom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo kultúry SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies