Silnú ženu nezlomí ani osteoporóza. Speváčka Brigita Szelidová o tom vie svoje

NETKY.SK • 16 Október 2021, 9:30 • 2 min
Silnú ženu nezlomí ani osteoporóza. Speváčka Brigita Szelidová o tom vie svoje

BRATISLAVA - Osteoporóza je laicky povedané riedka kosť, teda ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kostí a teda ich zvýšenej lámavosti. O osteoporóze hovoríme najmä kvôli tomu, aby sme ju diagnostikovali kvôli zlomeninám.

slovakia

left justify in out

,,Osteoporóza sa nazýva aj tichou epidémiou, a to z toho dôvodu, že nemá príznaky. Častejšie sa vyskytuje u žien, no nevynecháva ani mužov. Je to ochorenie najmä starších ľudí, ale spozornieť by mali aj ženy v postmenopauzálnom období. Dobrou správou je, že pri včasnej a správnej diagnostike sa dá osteoporóza zastabilizovať a viesť s ňou normálny a naplnený život,“ hovorí MUDr. Soňa Tomková, popredná slovenská reumatologička, vedúca lekárka Osteocentra a prednostka internej kliniky Nemocnice Košice – Šaca.

 

img

 

 

Pri osteoporóze sú kosti slabé a krehké a už pri minimálnom páde alebo nesprávnom pohybe sa môžu zlomiť. Nepríjemné je, že osteoporóza nemá príznaky, ktoré by nás upozornili na toto ochorenie. „V jej prvých fázach pacient nevie o tom, že trpí na toto ochorenie a teda, že má zvýšenú náchylnosť na zlomeniny. Často sa osteoporóza diagnostikuje až pri prvej zlomenine. A tá už môže zmeniť kvalitu života. Spôsobuje bolesť, stratu nezávislosti a rôzne zdravotné postihnutia.  Dôležitá je pritom edukácia nielen odbornej, ale najmä laickej verejnosti,“ dodáva hovorí doktorkaTomková.

 

Ako sa osteoporóza rozvíja?

 

Narodením človeka sa jeho kosti vyvíjajú a rastú. Okolo 20. roku života dosiahne kostná hmota svoje vrcholné štádium – kosti sú najhustejšie a je najmenej pravdepodobné, že sa zlomia. Kosť sa počas života neustále obnovuje nová kosť nahrádza starú. To pomáha udržiavať našu kostru pevnú. „Pri osteoporóze sa odbúravanie kostí zrýchli, pričom sa nestihne nabudovať nová kosť, až postupne redne a vznikajú zlomeniny. Najčastejšie zlomeniny z osteoporózy zasahujú bedrový kĺb, stavce a zápästia,“ vysvetľuje odborníčka

 

Neovplyvniteľné rizikové faktory

 

Prvým faktorom pre vznik osteoporózy je vek. Čím sme starší, tým je vyššia pravdepodobnosť, že budeme mať osteoporózu. „Približne 75 percent osteoporotických zlomenín sa vyskytuje u ľudí vo veku 65 rokov a viac. Osteoporóza je častejšia u žien, ako u mužov, a to v pomere 80:20 percent.“

Neovplyvniteľným rizikovým faktorom jej vzniku je aj genetika. Niektoré štúdie uvádzajú, že ak mal rodič zlomeninu z osteoporózy, bude ju mať aj dieťa, čo však môže a nemusí byť pravda. Veľkým rizikovým faktorom je tiež predchádzajúca zlomenina (zlomenina v anamnéze). A kedy by žena určite mala spozornieť? V období postmenopauzy. Vtedy už vaječníky neprodukujú dostatok estrogénu, ktorý má ochranný účinok na kosti. Jeho nedostatok spôsobuje, že kosti ženy strácajú kostnú hmotu rýchlejšie. Rizikové je aj dlhodobé užívanie liekov s vedľajšími účinkami, ktoré súvisia s osteoporózou alebo zvýšeným rizikom zlomenín.

 

img

 

 

Ovplyvniteľné rizikové faktory

 

Na vznik osteoporózy nepriaznivo vplýva konzumácia alkoholu. Takmer všetci pacienti, ktorí majú chorú pečeň, trpia aj na osteoporózu a trápia sa so zlomeninami. „Takisto je dokázané, že na kostné tkanivo toxicky vplýva fajčenie. Fajčenie takmer zdvojnásobuje riziko zlomeniny bedrového kĺbu v porovnaní s rizikom nefajčiarov,“ varuje doktorka Tomková. Ovplyvniteľným rizikovým faktorom je aj predchádzanie častým pádom. Ľudia, ktorí majú sklon padať, sú vystavení vyššiemu riziku zlomenín. Čo  môžeme tiež ovplyvniť, je výživa. Strava bohatá na vápnik, bielkoviny, ovocie a zeleninu, prospieva zdraviu kostí. „Podvýživa“ je hlavným problémom u seniorov, ktorým zároveň hrozí aj väčšie riziko pádov a zlomenín. Aj poruchy ako anorexia alebo bulímia môžu mať za následok extrémne chudnutie, ktoré je nebezpečné pre zdravie kostí. U mladých žien dochádza k nedostatku estrogénu (podobne ako v postmenopauze) a spolu s nízkym príjmom vápnika redne kostná hmota. Aj veľmi nízke a chudé ženy sú v potenciálnom ohrození – tie s BMI pod 19 sú oveľa náchylnejšie na vznik osteoporózy.

 

Možno vás zaujme: Svetielko nádeje pre pacientov s rakovinou!

 

Veľmi dôležitý pre zdravie kostí, je vitamín D. Jeho nízka hladina je bežná najmä u seniorov, ktorí nechodia na čerstvý vzduch. S tým súvisí aj nedostatok pohybu, čo spôsobuje úbytok kostí a svalov. Dospelí ľudia, ktorí sú neaktívni, majú väčšiu pravdepodobnosť na vznik zlomeniny bedrového kĺbu ako tí aktívnejší. Je tiež potrebné si dávať pozor na príjem vápnika v potrave. Pre zdravie kostí je to veľmi dôležitá živina. S vekom klesá schopnosť tela vstrebávať vápnik, čo je jeden z dôvodov, prečo seniori potrebujú ich vyššie množstvá.

 

Následky osteoporózy


Pri ťažkej osteoporóze nemusí ísť už len o bolesť pri zlomenine. „Pri mnohých zlomeninách stavca majú pacienti aj problémy s dýchaním či zažívaním. Zlomenina a s ňou spojené problémy so sebou prinášajú aj psychickú záťaž, ktorá môže prerásť až do depresie. Následkami osteoporotických zlomenín sú teda dlhodobé zdravotné postihnutie a strata nezávislosti. Najmä v staršom veku sa veľmi znižuje kvalita života. Až 53 percent potrebuje pomoc dostať sa na miesto mimo pešej vzdialenosti, 62 percent nie je schopných vykonávať bežné domáce práce, 64 percent nedokáže ísť bez pomoci na toaletu a 42 percent nevie bez pomoci nakupovať,“ vymenúva odborná lekárka.

 

img

 

Najčastejšie zlomeniny z osteoporózy sú zlomeniny stavcov. Ak sa u pacienta zdiagnostikuje zlomenina stavca, existuje veľké riziko, že do roka sa budú lámať aj ďalšie stavce. Ide o tzv. kaskádu zlomenín. Každá štvrtá žena, ktorá utrpí zlomeninu chrbtice, utrpí ďalšiu zlomeninu do jedného roka. Najvážnejšia je zlomenina bedrového kĺbu a pri nej, žiaľ, 20-24 percent pacientov zomiera v prvom roku po zlomenine.

 

Osteoporóza vo vyššom veku je aj ekonomicky náročná. „Niektoré práce poukazujú na to, že v neskoršom veku strávia pacienti viac dní v nemocnici po zlomenine, ako napríklad na cukrovku, srdcovo-cievne ochorenie alebo rakovinu prsníka,“ hovorí MUDr. Soňa Tomková.

 

Prečítajte si tiež: Pekári myslia na imunitu Slovákov. Začali vyrábať nový druh pečiva

 

Denzitometria


Denzitometria je najpresnejšia a široko používaná neinvazívna diagnostická metóda, ktorá využíva rontgenové žiarenie na stanovenie minerálnej hustoty kostí (BMD). Denzitometria meria kostnú hustotu v oblasti chrbtice a krčku stehennej kosti a na základe toho sa stanoví tzv. T – skóre (index toho, akú má pacient kosť v porovnaní s mladým zdravým jedincom). Výsledky sa analyzujú spolu s laboratórnymi testami a anamnézou pacienta, na základe čoho sa osteoporóza potvrdí alebo vylúči. Slovensko patrí medzi špičku v diagnostike a liečbe osteoporózy
 
Liečba osteoporózy

 

Každá liečba znamená prevenciu zlomeniny. Pacient užíva liečbu dlhodobo, často celoživotne. Ide o veľmi komfortnú liečbu. „Liečba nemusí znamenať užívanie liekov každý deň. Ide väčšinou o obdobia. V jednom období lieky užíva, potom prestane a po čase sa anamnéza prehodnocuje. Osteoporóza je nepomer medzi kostným odbúravaním a kostnou formáciou, teda kosť sa odbúrava a postupne redne. Liečba a jej možnosti z toho vychádzajú. Poznáme lieky, ktoré sú tzv. antirezorpčné, teda zastavujú odbúravanie kostnej hmoty. Druhý druh liekov predstavujú tzv. osteoformačné a tieto pomáhajú nabudovať kostnú hmotu. Liečba osteoporózy môže byť peronálna, injekčná a tiež infúzna. Jej výber závisí od celkového zdravia pacienta a porady s lekárom,“  objasňuje Soňa Tomková.

 

img

 

„S včasnou a dodržiavanou liečbou môžu ženy žiť plnohodnotný život. Venovať sa svojim koníčkom, vnúčatám i cestovaniu,“ vkladá sa do debaty Iva Medvecká, praktická psychologička. Na druhej strane, ak sa žena nelieči, dôsledky môžu byť fatálne. A pritom ide o veľmi komfortnú liečbu. „Z môjho pohľadu je najväčšou pascou tohto ochorenia zľahčovanie. Čiastočne to vychádza aj z toho, že nemá príznaky, nebolí. Okrem toho veľa žien zvláda rôzne drobné zdravotné problémy alebo aj vážnejšie ochorenia a často sa popri nich ešte aj stará o svoje rodiny či rodičov. Zľahčovanie tohto ochorenia však vedie k osteoporotickej zlomenine a tá môže prísť úplne nečakane – napríklad pri zdvíhaní ťažšieho predmetu alebo obyčajnom zohnutí sa. A liečba zlomeniny je už omnoho závažnejšia,“ hovorí psychologička, ktorá má tipy, ako si udržať režim liečby:

 

1. Zahrňte do svojej liečby niekoho blízkeho – manžela, dcéru, alebo kamarátku a tá vám pripomenie, kedy je potrebné ísť k lekárovi.
2. Urobte si z návštevy u lekára rituál a spojte ho s drobnou odmenou. Zájdite si na kávu do obľúbenej kaviarne alebo si kúpte pre seba drobný darček.
3. Veďte si záznamy, plánujte písomne – čo je zapísané, nemusíme nosiť v hlave.
4. Stanovte si merateľné ciele – vysadím zeleninu, vyjdem na kopec, usporiadam oslavu a podobne.

 

K téme zdravie: Profesionál radí, ako sa udržať fit počas jesene. Na čo si treba dať pozor?

 

Osteoporóza ju nezlomila


Brigita Szeligová Čikoš, známa aj z talentovej súťaže The Voice, zaznamenala prvé zdravotné problémy po pôrode druhého dieťaťa - syna, ktorého priviedla na svet ako štyridsaťročná. Lekárom sa nepozdával jej krčok maternice, a tak išla po pôrode na operáciu, pri ktorej jej vybrali ženské orgány. Toto bol podľa nej zrejme spúšťač. Vážnejšie problémy sa objavili o niekoľko rokov neskôr. „Začala som si dávať pozor na stravu. Zaradila som do jedálnička viac mliečnych výrobkov a vitamíny som dopĺňala tabletkami. Napriek tomu som mala problémy s platničkami a bolesťou chrbta. Obmedzovala som sa takmer vo všetkom. Nebola som rozhýbaná a radšej som nikam nechodila, aby sa mi nič nestalo. Toto všetko bol pre lekárov signál, aby ma poslali na vyšetrenie kostí. Teraz mám 55 rokov a potvrdenú diagnózu, choroba je však v miernom – začiatočnom štádiu. Keby som predtým nebrala vápnik a vitamín D, môj stav by bol horší.“ Dnes Brigita cvičí spolu s dcérou a chodí na dlhé prechádzky do prírody. Obidve pritom dbajú na vyváženú stravu bohatú na vápnik.

 

img

 

Aj na jej príklade je zrejmé, že pri osteoporóze je veľmi dôležitá prevencia, včasné zachytenie rizikového pacienta a včasné nasadenie dlhodobej liečby. Princíp liečby osteoporózy spočíva v prevencii vzniku zlomenín, ktoré by mohli vzniknúť v staršom veku. A v tomto veku je predsa na prvom mieste užívanie si nezávislého a aktívneho života a každodenné radosti bez bolestí. „Ženy v staršom veku by sa mali starať nielen o svoje okolie, ale najmä o seba – lebo keď budú zdravé a spokojné, budú takí aj ich blízki,“ dodáva psychologička.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona