Pentagón: Výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16 sa začne v októbri

NETKY.SK • 25 August 2023, 09:45 • 2 min
Pentagón: Výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16 sa začne v októbri

WASHINTON - Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že začiatok výcviku ukrajinských bojových pilotov na stíhačky F-16 očakávajú v októbri.

slovakia

left justify in out

"Títo piloti absolvujú v septembri na leteckej základni Lackland v San Antoniu v Texase jazykový kurz angličtiny pred tým, než podstúpia letecký výcvik (na stíhačky) F-16 v Arizone," uviedol hovorca amerického ministerstva obrany Patrick Ryder. Ryder poznamenal, že zatiaľ nevie, koľko Ukrajincov sa zúčastní na tomto výcviku, pôjde však podľa neho o niekoľko pilotov a desiatky servisných pracovníkov. USA sa rozhodli preventívne vycvičiť ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 vzhľadom na obmedzenú kapacitu výcvikov v Európe, dodal Ryder.

 

Dánsko v stredu oznámilo, že začalo s výcvikom ôsmich ukrajinských pilotov na tento typ stíhačiek. V priebehu týždňa ponúklo ukrajinským pilotom výcvik na F-16 aj Grécko a Belgicko. Dánsko a Holandsko v nedeľu oznámili, že Ukrajine dodajú stíhačky F-16. Dánsko pošle Ukrajine 19 stíhačiek, pričom prvých šesť by malo dodať okolo Nového roka. Holandsko má týchto lietadiel 42, podľa Zelenského ich Kyjevu dodá všetky. Samotný Haag to však dosiaľ nepotvrdil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP / CNN / Financial Times Foto: Military.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies