Merkelová: Islam patrí k Nemecku

NETKY.SK • 12 Január 2015, 23:39 • 2 min
Merkelová: Islam patrí k Nemecku

BERLÍN - Islam patrí k Nemecku, povedala dnes nemecká kancelária Angela Merkelová, čím jednoznačne odmietla protiimigračné protesty v Drážďanoch a iných mestách. Uviedla to agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Deň po tom, ako sa Merkelová spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom prešla ruka v ruke Parížom, prijala dnes kancelárka tureckého premiéra Ahmeta Davutogla a vyzvala na dialóg medzi náboženstvami.

 

"Bývalý prezident Wulff povedal, že islam patrí k Nemecku. To je pravda. Myslím si to isté," povedala to dnes Merkelová na spoločnej tlačovej besede s tureckým lídrom, ktorý sa rovnako ako ona zúčastnil včerajšieho parížskeho mierového pochodu.

 

Merkelová svojím vyhlásením odkázala na výrok, ktorý v roku 2010 vyslovil bývalý nemecký prezident Christian Wulff o tom, že islam je súčasťou Nemecka, a ktorý v tom čase vyvolal ostrú diskusiu.

 

Nemecká líderka tiež uviedla, že jej vláda robí všetko pre to, aby zaistila úspešnú integráciu prisťahovalcov do nemeckej spoločnosti bez ohľadu na ich vierovyznanie. Kancelárka však pripustila potrebu lepšieho dialógu medzi náboženstvami a ocenila moslimov pre ich verejné odmietnutie používania násilia po teroristických útokoch v Paríži.

 

Merkelová a Davutoglu oznámili, že ich vlády začnú s pravidelnými nemecko-tureckými konzultáciami. V tomto formáte sa kabinety oboch krajín zídu raz ročne, pričom schôdzky budú tiež otvorené pre najbližších spojencov Nemecka ako Izrael a Francúzsko.

 

Podľa Davutogla je veľmi dôležité bojovať so všetkými formami islamofóbie v Nemecku.

 

Najmenej dve tretiny štvormiliónovej menšiny moslimov v Nemecku majú turecký pôvod. Približne polovica z nich sú nemeckí občania, dodal Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies