Masívne záplavy v Indonézii: O život prišlo najmenej 41 ľudí, ďalší sú nezvestní

NETKY.SK • 13 Máj 2024, 08:24 • 2 min
Masívne záplavy v Indonézii: O život prišlo najmenej  41 ľudí, ďalší sú nezvestní

JAKARTA – Povodne a zosuv studenej lávy zo sopky na západe Indonézie pripravili o život najmenej 41 osôb. Ďalších 17 ľudí je nezvestných. Informoval o tom predstaviteľ tamojšieho úradu pre zvládanie katastrof, napísala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Niekoľko hodín trvajúci silný dážď zapríčinil, že z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek sa v sobotu večer začali valiť veľké sopečné kamene smerom na dva okresy na ostrove Sumatra. Studená láva (lahar) je zmesou sopečného popola a vody. Zrážky spôsobujú jej spúšťanie zo svahov sopky.
 
Záchranári stále pátrajú po 17 nezvestných, z toho po 3 v okrese Agam a po 14 v Tanah Datar. Práve tieto oblasti povodne zasiahli najviac. Žijú v nich státisíce ľudí. Nie je ani známe, koľko ľudí sa už podarilo evakuovať.
 
Indonézia je počas obdobia dažďov náchylná na zosuvy pôdy a záplavy. Na ostrove Sumatra v roku 2022 bolo evakuovaných asi 24 000 obyvateľov a zahynuli 2 deti. Environmentálni aktivisti vidia za zhoršujúcimi sa podmienkami odlesňovanie spôsobené ťažkou dreva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Ilustračné foto: Záplavy v Jakarte / 350.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies