Vedci spojili obrovské lesné požiare na Sibíri s rekordne vysokými teplotami

NETKY.SK • 10 Júl 2020, 14:54 • 2 min
Vedci spojili obrovské lesné požiare na Sibíri s rekordne vysokými teplotami

Európski odborníci na zmenu klímy uviedli, že príčinou lesných požiarov na Sibíri sú rekordne vysoké priemerné teploty v posledných mesiacoch. Greenpeace varuje, že lesné požiare môžu byť v tomto roku silnejšie ako vlani.

slovakia

left justify in out

Sibír sa otepluje rýchlejšie ako zvyšok sveta

Teploty na Sibíri dosiahli počas júna rekord. Výskumníci služby monitorovania zmeny klímy programu Copernicus uviedli, že teploty v niektorých oblastiach sa zvýšili až o desať stupňov Celzia. Odborníci si myslia, že Sibír sa otepľuje dvakrát rýchlejšie, ako je globálny priemer.

 

img

Predstaviteľ služby Copernicus Carlo Buontempo vyhlásil, že tento trend je "znepokojujúci". Jeho kolegovia potvrdili, že celá oblasť zaznamenala nárast teploty v priemere o päť stupňov Celzia, čo je približne o jeden stupeň viac, ako namerali počas dvoch doteraz najteplejších júnov v rokoch 2018 a 2019.

 

Podľa vedcov viedlo teplo k obrovským lesným požiarom a bezprecedentnému uvoľneniu 59 miliónov ton oxidu uhličitého.

 

"Vyššie teploty a suchšie povrchové podmienky poskytujú ideálne podmienky na to, aby tieto požiare horeli a vydržali tak dlho na takej veľkej ploche", - hovorí Mark Parrington, vedecký pracovník služby Copernicus.

 

img

 

V Arktíde namerali teploty nad 30 stupňov

Teplé letné počasie nie je v oblasti severného polárneho kruhu nič zvláštne, ale uplynulé mesiace priniesli výnimočne vysoké teploty. Začiatkom júna namerali v niektorých častiach Sibíri 30 stupňov Celzia.

 

Napríklad, v sibírskom meste Verchojansk bolo 20. júna 38 stupňov Celzia, čo je o 18 stupňov Celzia viac, ako je priemerná maximálna denná teplota v tomto mesiaci.

 

 

V Chatange, kde sa denné teploty zvyčajne pohybujú okolo bodu mrazu, zaznamenali 22. mája 25 stupňov Celzia. Tamojší predchádzajúci rekord bol dvanásť stupňov Celzia.

 

Zástupkyňa programu Copernicus Freja Vamborg ozrejmila, že nezvyčajne vysoké teploty zaregistrovali aj počas zimy a jari.

 

img

 

"Celá planéta sa otepľuje, no nie rovnomerne. Západ Sibíri je regiónom s výraznejším trendom otepľovania a vyššími teplotnými výkyvmi. Nezvyčajné je to, ako dlho pretrvávajú teplejšie anomálie", - povedala.

 

Greenpeace varuje pred obrovskými požiarmi

Ruská pobočka organizácie Greenpeace varuje pred vysokým rizikom opakovania minuloročnej "požiarnej katastrofy" na Sibíri.

 

"Situácia s lesnými požiarmi na Sibíri a na Ďalekom východe sa rýchlo rozvíja. Sú oveľa viac požiarov ako v minulých rokoch. Počet tepelných bodov je v tomto ročnom období štyrikrát vyšší ako priemer a už viac ako priemerné najvyššie hodnoty za posledných 19 rokov", - uviedol Greenpeace.

 

Podľa ruských úradov zaregistrovali do 6. júla vyše 246 lesných požiarov, ktoré zasiahli plochu viac ako 1400 štvorcových kilometrov. Do 10. Júla sa podarilo oblasť lesných požiarov zmenšiť trikrát na 462 štvorcových kilometrov.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona