Marek Herda: Rozvoj Mammal ligy a Budúcnosť Slovenského MMA

NETKY.SK • 3 November 2023, 13:15 • 2 min
Marek Herda: Rozvoj Mammal ligy a Budúcnosť Slovenského MMA

Rozhovor s prezidentom Slovenského zvazu MMA, Mgr. Ing. Marekom Herdom, odhaľuje jeho pohľad na vývoj Mammal ligy, trendy v MMA na Slovensku a jeho vízie pre budúcnosť športu. Tento rozhovor ponúka pohľad na bezpečnosť bojovníkov, nové talentované hviezdy, a dôležitosť športu a vzdelávania pre celú spoločnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Netky: Ako sa cítite začiatkom novej sezóny ligy Mammal? Môžete nám povedať, aké sú vaše očakávania?

Marek Herda:Očakávania sú veľké, pretože je tu obmena generácií. Každého pol roka prekopávam ligu, aby sa celý systém zjednodušil, a bol viac a viac profesionálnejši. 

Netky: Liga Mammal zažila významný rast od svojho vzniku. Aké kľúčové momenty alebo úspechy považujete za najdôležitejšie doteraz?

 

Marek Herda: Myslím, že zápasníci ako i kluby vidia, že to robíme pre nich, pre nás. Snažíme sa držať krok so svetom. Keby tu nebola liga MAMMAL bolo by tu obrovské vákuum a myslím, že už by sme nikdy nedobehli svet. Takto ešte máme šancu. Klúčové boli prichody zápasníkov zo zahraničia, ako sú hlavne Maďari a Češi. Tam vznikala zdravá rivalita a najlepší sa mohli porovnávat tzv.medzinárodne. Ďaľšim milníkom boli jednoznačne prvé Majstrovstvá sveta IMMAF mládeže v Bulharsku v roku 2021. IMMAF je liga majstrov a uspieť tam je veľmi ťažké, ale v športových kruhoch veľmi hodnotené. Nakopnutie sposobila i bronzová medaila Miroslava Mlynčeka, ktorého si oblúil na MS asi každý. A ptm to bolo historické zlato pre Slávku Holubjakovú, obidvaja zo SAI Club Martin.  No a potom striebro z MS v Belehrade od Evy Erdélyovej. 

Netky: Sledujúc vývoj MMA na Slovensku, aké trendy a zmeny ste zaznamenali v posledných rokoch?

 

Marek Herda: Obrovské. Mammal liga je fenomén. Vznikli z nej nové hviezdy MMA. Zadefinovali sme MMA ako šport. Komunikujem ako Prezident Slovenského zvazu MMA s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Podarilo sa dostať prostrednictvom modulu MMA na základné školy, minulý rok s modulom: MMA, úpolové športy pre 1 stupeň ZŠ a tento rok s názvom MMA, úpolové športy pre 1 a 2 stupeň ZŠ. Minulý rok sme odučili MMA, úpolové športy pre 1344 žiakov, boli sme učit v 6 krajoch Slovenska, z toho z 5 tich krajov sme mali minimalne 5 škol v danom kraji. O amatérov majú všetci záujem, každá organizácia dáva priestor amatérom a amatéri majú aj veľký “výtlak” na sociálnych sieťach. Trendy sú citeľné na každom kole. Som rád, že ligu navštivili okrem Slovákov, aj zástupcovia z Maďarska, Česka, ukrajiny, ruska, srbska, holandska, rakúska, Nového Zélandu. 

Netky:Liga Mammal je miestom, kde sa môžu objaviť nové hviezdy MMA. Môžete nám predstaviť niektorých talentovaných bojovníkov, na ktorých by sme mali v tejto sezóne dávať pozor?

 

Marek Herda: Nové hviezdy pre profesionálnu scenu z minulosti boli Vlasto Čepo, Igor Lukačovič, Roman Paulus, Buršak, Lajoš Papp, Cigánik, Toporcer, Smolková atď. Terajšie amatérske nové hviezdy, ktoré majú kročik alebo krok do profi MMA - Nguyen, Medovarski, Šimo, Nagy, Konyiari, Linek, Veselá, Erdélyová, Kopas, Brezovský, Guth, Ľahký, Fermeza, Švagerko,  …Nová generácia amatérov, ktori budú mať už veľmi veľa zápasov, tak podla mňa : Garaj, Klein, Harant, Křen, Krošlák, Krutý, Mrabet, Mlynček, Kreter, Fazekaš

Z tých najmenšich: Borovica, Kutál, Kolompár, Kutál, Fogaš, bratia Kohútovci …
Uvidime sami, kam až ich cesta povedie

Netky: Aké sú vaše plány a vízie pre budúcnosť ligy Mammal? Máte v úmysle rozširovať sa alebo pridávať nové prvky do súťaže?

Marek Herda: Našou víziou je urobiť Majstrostvá Európy, Svetový pohár, prípadne taký medzinárodný turnaj, ktorý bude top a bude mať cveng. Skúsenosti máme, jediný element sú peniazeČo sa týka ligy, do zahraničia nepojdeme, ale budeme zvyšovať kvalitu tu u nás, aby zahraničie chodilo k nám. 

Netky: Zápasy v MMA sú veľmi psychicky a fyzicky náročné. Aký váš pohľad na bezpečnosť bojovníkov a aké opatrenia liga Mammal prijíma na zabezpečenie ich zdravia?

 

Marek Herda: Myslím si, že stále napredujeme aj v tejto oblasti a budem rád, keď to pochopia aj kluby, respektíve zástupcovia klubov, že to robíme na ochranu zápasníkov, ale aj na našu ochranu a ochranu ligy samostnej, Máme reverzy, ktoré musia podpísať samotní zápasníci. Zápasníci pod 18 rokov musia mať podpísaný reverz obidvoma rodičmi. Ďalej je to potvrdenie od obvodného alebo športového lekára, že je príslušný zápasník schopný zápasiť. Rozhodcovia kontrolujú klietku pred každým podujatím či niekde niečo netrči, neni roztrhané, proste hocičo čo by mohlo byť nebezpečné. Ďalšia vec je, že zápasníci pod 18 rokov bojujú bez úderov do hlavy. Pri amatéroch rozhodcovia ukončujú zápas skor ako u profesionálov

Netky: Kto bol vašim najväčším vzorom alebo inšpiráciou v svete MMA a prečo?

 

Marek Herda: Hm, nejak som nemal vzor, všetko sa to nejak vyvíjalo. Som generácia, ktorých vzory boli “Rambo”, Rocky,čiže Sylvester Stalone, Ptm jackie Chan, Jean Claude Van Dame, Arnold Schwarzeneger, Bruce Lee … Ja si pamätám, keď začalo old schoolove UFC, tak to bol Bass Rutten, v thaiboxe holanďan Ramon Dekkers  a pre mňa thajec Seanchai. Ptm už klasiky, ktoré ovplyvňovali mohutne scénu ako Fedor Emelianko, Jon Jones, Conor Mcgregor, Chabib Nurmagomedov. 

Netky: Nakoniec, aké posolstvo by ste chceli odkázať fanúšikom ligy Mammal a všetkým, ktorí ju sledujú a podporujú?

Marek Herda: Treba športovať a vzdelávať sa. Keď už aj nebudete “fajtery”, tak len športujte. Naša celá spoločnosť bude zdravšia a silnejšia. Treba si brať za vzory ludí čo niečo dokázali, ale niečo hodnotné, nie plytké ako vidíme v dnešnej dobe. Keď budeme pred tým všetci zatvárať oči, naša spoločnosť nie,  že sa neposunie dopredu, ale bude len strádat v negativite, čo nikto nechce. Slovensko malo a má vynikajúcich športovcov, treba ísť za svojím cieľom a nehladať výhovorky a plačkať, ale makať, Slovensko potrebuje vzory, ktoré majú hodnoty, disciplínu, otvorené srdce a hlavu, majú dostatočnú vnútornú silu meniť veci k lepšiemu. Sila, česť, nielen pokora, ale izdravé sebavedomie, silný charakter a sebazdokonalovanie a práca na sebe bude viesť Slovensko k lepším zajtrajškom. 

Odpovedal:
Mgr.Ing.Marek Herda 
Prezident Slovenského zvazu MMA 
Člen komisie pre vzdelávanie IMMAF
Člen pracovnej skupiny EURMMAF 

www.mammal.sk
www.slovenskyzvazmma.sk
www.bojprotisikane.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies