Lockdown prináša svoje ovocie, pozitívne testovaných ľudí na Slovensku klesá

NETKY.SK • 21 Január 2021, 10:49 • 2 min
Lockdown prináša svoje ovocie, pozitívne testovaných ľudí na Slovensku klesá

BRATISLAVA - Na Slovensku za stredu pribudlo 2464 infikovaných osôb, ktoré boli testované PCR testami. Laboratória vykonali celkom 12 668 vzoriek. Pozitivita predstavuje 19,4 percenta. Zdravotné sestry z ambulancií sú povolávané do prvej vlny pracovníkmi okresných úradov a príslušníkov polície.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo aj ďalších 64 úmrtí spojených s ochorením COVID-19. Hospitalizovaných je aktuálne 3283 ľudí, pričom z nemocnice prepustili 23 pacientov do domáceho liečenia.

 

Zároveň pribudlo aj 4265 vyliečených pacientov. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 zotavilo už 181 129 pozitívnych. Uplynulý deň vykonali zdravotníci aj 70 955 antigénových testov. Pozitívny výsledok sa ukázal v 1114 prípadoch.

 

Súvisiaci článok: Bratislava má na krku obrovský problém. V hlavnom meste vzniklo nové ohnisko nákazy!

 

S testovaním pomáha aj armáda

Vojaci v odberných miestach zriadených Ministerstvom obrany SR otestovali na ochorenie COVID-19 celkovo 140 307 ľudí. V súčasnosti je v útvaroch ministerstva v prevádzke 18 mobilných odberových miest.

 

V stredu (20. januára) otestoval rezort obrany 7784 osôb, z toho 154 ľudí bolo infekčných. V boji s pandémiou dnes pomáha celkovo 986 vojakov. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

 



„Vojaci okrem testovania zabezpečujú asistenčné úlohy policajnému zboru - hliadkovanie, pomáhajú v nemocniciach ako zdravotnícky personál a sanitári a sú nasadení aj napríklad na pomoc regionálnym úradom verejného zdravotníctva,“ dodal Naď.

 

Zdravotné sestry povoláva do služby polícia

Zdravotné sestry presúvajú z ambulancií do prvej línie boja proti ochoreniu COVID-19. Takýto postup umožňuje štátu zákon. Nepáči sa to však Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) ani Asociácii súkromných lekárov.

 

Ako pre portál v Zdravotníctve.sk uviedol riaditeľ kancelárie SK SaPA Lukáš Kober, asociácia má informácie o doručeniach príkazov na prácu. Upozornil, že pre sestry celý tento proces znamená ďalšie zaťaženie, ktoré môže viesť k vyčerpaniu, vzniku ochorení, nárastu práceneschopnosti či odchodu sestier zo systému, čo by aktuálne predstavovalo katastrofu.
 

Prečítajte si viac: Slovensko bude vedieť zaočkovať až 85 percent dospelej populácie. Krajčí pripustil jednu dôležitú vec!


„Začalo to Čadcou ešte v minulom roku, aktuálne máme informácie o príkazoch, ktoré boli doručené sestrám pracujúcim v ambulantnom sektore vo Zvolene či v Leviciach,“ povedal Kober.

 

img

 

Pracovná povinnosť bežne vzniká na základe príkazu okresného úradu, ktorý vymedzuje aj druh práce, ktorý je sestra povinná v pracovnom pomere vykonávať, rozsah jeho výkonu a miesto jeho výkonu.

 

Doručenie týchto príkazov okresným úradom je však podľa Kobera realizované spôsobom, ktorý je neúctivý a bez rešpektu.

 

Deje sa to totiž v sprievode zamestnanca okresného úradu a polície. „Následne sú umiestnené na pracoviská, ktoré majú často inú špecializáciu, iný systém práce,“ upozornil riaditeľ SK SaPA.

 

Mohlo by vás zaujímať: KORONAVÍRUS: Čo všetko sa včera stalo vo svete?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies