VIDEO: Babiš vidí za rozhodnutím českého premiéra nerokovať s Ficom antikampaň. Proti komu?

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 15:45 • 2 min
VIDEO: Babiš vidí za rozhodnutím českého premiéra nerokovať s Ficom antikampaň. Proti komu?

Predseda hnutia ANO Andrej Babiš vystúpil v českom parlamente a vyjadril sa aj k aktuálnej otázke česko-slovenských vzťahov a ku rozhodnutiu vlády Petra Fialy o pozoastavení spoločných rokovaní vlád Česka a Slovenska.

slovakia

left justify in out

Podľa Babiša premiér Fiala „zásadne narušil vzťahy so Slovenskom“.

Líder hnutia ANO a ex-premiér ČR konštatoval, že so Slovenskom malo Česko 68 rokov spoločný štát a historicky sú si najbližśie, existuje veľa zmiešaných manželstiev i bývalý prezident Klaus má manželku zo Slovenska, v Česku je veľa študentov Slovákov a Slovensko je jedným z najväčších obchodnych partnerov.

„Pán Fiala oznámil, že ruši spoločné rokovania s Ficovým kabinetom, ja tomu nerozumiem,“ povedal a dodal, že Ficova vláda vznikla z volieb a malo by sa to rešpektovať.

Andrej Babiš pripomenul, že ešte v utorok minulého týždňa premiéri V4 deklarovali, že Rusko je agresor a že budú pomáhať Ukrajine. Poukázal i na to, že minister zahraničia USA prijal slovenského ministra Kaliňáka a vyzdvihli silné bilaterálne vzťahy.

„To, že sa minister slovenskej vlády stretol s ministrom Ruska je ich záležitosť a pán premiér v zahraničnej politike nič nepochopil a ovplyvňuje to naše obchodné vzťahy,“ vyhlásil Babiš.


Predseda ANO povedal, že vie dôvod takýchto krokov. Je to podľa neho preto, že „títo progresivisti chcú, aby sa nestal prezidentom Peter Pellegrini.“

Ex-premiér Babiš si myslí, že média spustia kampaň, lebo Slováci dajú na názory z Česka. Ide teda o kampaň proti prezidentskému kandidátovi a premiér Fiala bude čakať do 6.apríla, kedy je 2. kolo prezidentských volieb.

Robert Fico vo videu v reakcii na rozhodnutie českého premiéra uviedol, že vzťahy medzi našimi občanmi Čechmi a Slovákmi sú jedinečné, historicky osvedčené, sú pôžičkami vzájomnej dôvery, sú plné priateľstva, príbuzenských vzťahov a porozumenia.

„Slovenská vláda nebude nikdy, opakujem nikdy, vystavovať takéto slovensko-české vzťahy žiadnemu ohrozeniu,“ vyhlásil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Foto: Andrej Babiš počas svojho vystúpenia. (YouTube/ANO)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies