Pribúda miest s rozfúkanými smeťami, ale aj nelegálnymi skládkami

NETKY.SK • 26 November 2020, 16:20 • 2 min
Pribúda miest s rozfúkanými smeťami, ale aj nelegálnymi skládkami

V Japonsku sú tak disciplinovaní občania, ktorí milujú prírodu, že ulice im nelemujú odpadky, a to ani napriek tomu, že na uliciach nemajú žiadne smetné koše.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia niekdajšej krajiny gejší, samurajov či nindžov si odpadky jednoducho z centra mesta prinesú domov. Na Slovensku koše sú, ale mnohí ľudia sú leniví prejsť pár metrov k ním, alebo samospráva je pomalá v ich vyprázdňovaní, čo má za následok vyprázdňovanie košov aj vetrom.

 

V okolí rôznych miest a obcí, niekedy dokonca často aj na ich území, sa zvyšuje počet miest s nelegálnymi skládkami. Je pravdou, že počas jarných a jesenných vetrov, ktoré často majú aj silu malej víchrice, dochádza k rozfúkaniu odpadkov z nezakrytých smetných košov, prípadne zo skládok komunálneho odpadu. No v ostatnom období je čoraz viac miest, ktoré vznikli úmyselným vytvorením nelegálnej skládky odpadu.

 

 

Aktivisti, ochrancovia životného prostredia, alebo len obyčajní občania, ktorým záleží na svojom okolí a neraz zodvihnú papierik zo zeme, ako službu prírode, už poznajú aplikáciu, ktorá pomáha v mapovaní takýchto pre prírodu a naše oči, ale aj naše zdravie nebezpečných miest. 

 

Za čistotu na svojom území je zodpovedný vlastník, resp. mesto či obec. Ak vlastník neuposlúchne výzvu obce na odstránenie odpadu, musí tak konať práve obec. Prosíme aj čitateľov, ktorí spozorovali nové nelegálne skládky odpadov, alebo miesta, kde sú rozhádzané smeti, alebo spozorovali zväčšenie takéhoto miesta, aby nám poslali takéto fotografie.

 

Minister životného prostredia Ján Budaj sa neraz vyjadril, že u nás je spolu až cca 2000 environmentálnych záťaží, ale aj tisíce nelegálnych skládok. Zdôraznil, že „mnohé prípady vyšetruje už polícia“. Čo však s prípadmi, ktoré len teraz vznikajú, či už pôsobením prírody, ale aj nezodpovedných ľudí, ktorí šetria práve na odpadovom hospodárstve.

 

 

Potrebné je pozorné oko ľudí, ktorí prechádzajú okolo. Aj na Slovensku máme mnoho aktivistov, ktorým nie je ľahostajný stav životného prostredia a odpadky zbierajú. No sú potrební aj ďalší a pomocnú ruku pridajú aj všetci tí, ktorí pomáhajú dokumentovať tieto miesta.

 

Lebo aj fotografia a opublikovanie tohto dôkazového materiálu je jednou z možností, aby kompetentní začali v danej veci konať. Preto budeme aj za vaše fotografie miest, postihnutých návalom odpadkov, veľmi vďační. Pridajte aj popis, kde sa miesto nachádza, prípadne dodajte súradnice. Fotografie posielajte na e-mailovú adresu redakcia@netky.sk

 

Na Slovensku sa zbieraním odpadkov preslávila aj Andrea Zahurancová, ktorá pomohla zberom odpadkov v pýche Slovenska - Slovenskom raji, ktorá ich tu raz našla až 65 kilogramov. V Bratislave pôsobí Matúš Čupka a jeho Zelená hliadka.

 

 

Budúci novinári v Ružomberku čistili Hrabovský potok. Humenskí aktivisti spolu s mestskou políciou našli napríklad v minulosti našli až 53 nelegálnych skládok. Iní aktivisti neraz vyčistili parkovisko pri nákupnom centre v Banskej Bystrici, kde vyzbierali desiatky vriec odpadu. Vo Vysokých Tatrách pôsobí Tatranský očisťovací spolok. Písali sme o tom v tomto článku.

 

Prečítajte si aj o tom, že v krajine vychádzajúceho slnka nemajú v centrách miest smetné koše.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies