WHO varuje: Covid ešte nepovedal posledné slovo

NETKY.SK • 13 Júl 2022, 6:0 • 2 min
WHO varuje: Covid ešte nepovedal posledné slovo

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia WHO, varuje, že pandémia nového koronavírusu sa neblíži ku koncu, čoho dôkazom sú najnovšie vlny nákazy a narastajúceho počtu infikovaných v mnohých krajinách.

slovakia

left justify in out

Ochorenie COVID-19 predstavuje podľa WHO aj naďalej globálne ohrozenie, a to aj dva a pol roka po vypuknutí pandémie, píše agentúra Reuters. Na piatkovej videokonferencii preto núdzový výbor WHO zložený z nezávislých odborníkov rozhodol o predĺžení stavu globálnej zdravotnej núdze. Odvolal sa pritom na stúpajúci počet nakazených, pretrvávajúcu schopnosť vírusu mutovať a tlak na zdravotnícke zariadenia vo viacerých krajinách.

 

Prečítajte si aj: Minister obrany Jaroslav Naď v slovnej vojne so svojim kolegom Stančíkom

 

img


Nové vlny (šírenia) vírusu znova ukazujú, že pandémia ochorenia COVID-19 sa ani zďaleka neskončila," povedal na tlačovej konferencii šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Vírus sa šíri vo veľkom a krajiny samy nezvládajú efektívne zvládať túto záťaž," uviedol. 


Za posledných 14 dní stúpol počet prípadov covidu nahlásených svetovej organizácii o 30 percent, priblížil riaditeľ WHO pre núdzové situácie Michael Ryan. Dodal, že je to spôsobené hlavne omikronovými subvariantmi BA.4 a BA.5 a zrušením protipandemických obmedzení. Z údajov WHO vyplýva, že vo väčšine európskych krajín od konca mája počet prípad covidu prudko stúpa.

 

Prečítajte si aj: Poslanec Kremský vyrukoval s vážnym obvinením Sulíka, ten chce „vypnúť od plynu kritikov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona