Máme veľkú príležitosť učiť sa jeden od druhého

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:27 • 2 min
Máme veľkú príležitosť učiť sa jeden od druhého

Máme veľkú príležitosť učiť sa jeden od druhého

slovakia

left justify in out

Nórsky kráľ Harald V., ktorý je spolu s kráľovnou Sonjou v týchto dňoch na návšteve Slovenska, otvoril dnes v Bratislave slovensko-nórske ekonomické fórum. Ako uviedol na úvod konferencie s názvom Moderné firmy v modernej spoločnosti, takéto stretnutia sú pre krajiny veľkou príležitosťou, ako sa učiť jeden od druhého. Vyjadril zároveň presvedčenie, že  seminár sa stane dôležitým príspevkom v rozvoji vzájomných obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Nórskom. Je to jeden z cieľov cesty, na ktorej sa zúčastňuje aj skupina 70 nórskych podnikateľov.
Vo svojom príhovore okrem iného spomenul, že otvorenie nórskej ambasády v našej krajine bolo vstupnou platformou na budovanie silnejšieho partnerstva medzi Slovenskom a Nórskym kráľovstvom.  Rozvíjať spoluprácu z hľadiska prosperity a demokracie sa obe krajiny snažia v rámci spoločného európskeho trhu, na pôde OSN i v štruktúrach NATO, zdôraznil kráľ Harald V.. Predstaviteľom podnikateľskej sféry pripomenul odkaz spisovateľa Björnstjerne Björnsona, veľkého humanistu a priateľa Slovákov, ktorý sa zasadzoval za práva slovenského národa. Podľa nórskeho kráľa sú hodnoty, ktoré vyznával, inšpiráciou aj pre súčasnosť.
Hostiteľ nórskeho panovníka, prezident SR Ivan Gašparovič, označil za vysoko aktuálnu a dobre načasovanú tému zodpovedného podnikania a dôstojných pracovných podmienok, ktorej sa účastníci fóra budú venovať. Vyslovil názor, že slovenská ekonomická politika je orientovaná viac na "naháňanie čísiel", pričom v závese zostáva človek, jeho spokojnosť a šťastie. Pomohol si slovami známeho obchodníka Tomáša Baťu, ktorý tvrdil, že "dobré podnikanie je vtedy, keď sú spokojní všetci zúčastnení". Poznamenal, že Nóri patria podľa výskumov k najspokojnejším občanom Európy, preto by sme sa od nich v tejto oblasti mali priučiť čo najviac.
Vzácny nórsky hosť v sprievode prezidenta SR po úvodných slovách opustili konferenciu, na ktorej sa budú počas celého dňa hľadať odpovede na otázky, ako môže zodpovedné podnikanie, sociálny dialóg a spolupráca priniesť vzájomný prospech pre firmy a spoločnosť.
Kráľovský pár sa spolu s prezidentským presúva z hlavného mesta do neďalekej vinohradníckej Modry, kde si v rámci návštevy vinárskej spoločnosti pozrú aj galériu zasvätenú kráľovi pop-artu Andymu Warholovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies