Tip na film: Diablov advokát snáď nikdy neomrzí

NETKY.SK • 14 Október 2021, 14:29 • 2 min
Tip na film: Diablov advokát snáď nikdy neomrzí

Základnú myšlienku filmu zohrávajú všetky príznaky pokročilej civilizácie a blížiaci sa zlom milénia, čo podporuje mnohé náboženské konšpirácie. Celosvetové preľudnenie sa miesi s hrôzou prírody, ktorá mizne pred očami. Súdy oslobodzujú vrahov. Pocit prázdnoty práva a absentujúca spravodlivosť gradujú v bezmocnosť pred nepredstaviteľným bohatstvom a každodennou mašinériou hŕstky povýšených.

slovakia

left justify in out

Práve začínajúci právnik Kevin Lomax (Keanu Reeves) zažíva úspech. Jeho predchádzajúca prax prísediaceho prokurátora bola bez jedinej prehry. Aj ako čerstvý obhajca trestných prípadov dokáže presvedčiť porotu nastrčenou vlastnou logikou, upúta charizmou aj v prípadoch, kedy je obžalovaný jednoznačne vinný. Kevin na súdnom pojednávaní nikdy neprehral.

 

img

 

Výborne fungujúce manželstvo s nádhernou Mary Ann (Charlize Theron) nenarušuje ani jeho bigotná matka (Judith Ivey). Po tom, čo sa Kevinovi podarí vytiahnuť z poroty oslobodzujúci rozsudok v prípade pedofilného učiteľa, dostáva ponuku, ktorú nemôže odmietnuť – prácu v prestížnej právnickej firme v New Yorku. Matka ešte stihne syna varovať pred mestom, v ktorom je ľuďom hriech bližší než čokoľvek iné. Ale Kevin nepočúva a necháva sa unášať spolu s Mary Ann ponúknutým bohatstvom, skvelým a luxusným bývaním, závratne vysokým platom a neuveriteľnou životnou príležitosťou.

 

img

 

Kevin Lomax sa zoznamuje s Johnom Miltonom (Al Pacino) mužom, ktorý mu skvelú príležitosť ponúkol. Fascinácia novým prostredím a bohatstvom ešte neustáva. Niečo sa však zmenilo. Víťazstvo už nie je len obyčajným cieľom, ale stáva sa z neho posadnutosť. Veľmi rýchlo preberá prípad bohatého staviteľa obvineného z brutálnych vrážd. Kevin je, samozrejme, nadšený z príležitosti obhajovať ho a vôbec ho nedesí vedomie, že jeho klient sa možno naozaj dopustil ďaleko rozsiahlejších zločinov.

 

img


John Milton nachádza v Kevinovi zvláštnu pasiu a jeho štedrosť voči novému advokátovi nepozná hranice. Chce s ním tráviť takmer všetok svoj voľný čas, ktorý naopak Kevin už nenachádza pre svoju vlastnú manželku. Keď sa mu Mary Ann zdôverí, že manželky ostatných advokátov nie sú tým, čím sa zdajú, že ich život vôbec nie je tak skvelý, ako sa zdá, prežíva momenty hrôzy, ktoré nedokáže vysvetliť. Kevin ju len povrchne uteší a naďalej ignoruje.


Neskôr ale Eddie Barzoon (Jeffrey Jones) zomrie veľmi nečakanou a desivou smrťou. Hrozné dojmy doháňajú Mary Ann k šialenstvu. Ďalší právnický partner, nádherná Christabella (Connie Nielson), zvodne dráždi Lomaxa až k nepríčetnosti. Jeho matka prichádza na návštevu a uteká po stretnutí s Miltonom. Kevin čelí prvým dotykom strachu.

 

img


Hoci podľa vyššie spomenutého uvedenia do deja je Kevin Lomax jeho centrom, Diablov advokát stojí a padá so svojím najdôležitejším predstaviteľom, Johnom Miltonom.


Herecký výkon Al Pacina je jednoducho fascinujúci. Al Pacino by rozhodne urobil zážitok aj z čítania návodu na cestnom lístku mestskej hromadnej dopravy a ako John Milton je jednoducho bezkonkurenčný. Keanu Reeves si bez pochýb plní svoju hereckú úlohu veľmi dobre, ale Al Pacino je taký presvedčivý, vyzývavý a charizmatický, že film ohúri aj tých divákov, ktorí do kategórie akčný horor ešte nemali potrebu zájsť.

 

img


Je fascinujúce sledovať záver, v ktorom Pacino skĺbi shakespearovský spôsob prejavu s výborným hereckým nasadeným, vďaka, ktorému má divák chuť jeho postave fandiť. "Ja som humanista," a vôbec nie je dôležitá absurdnosť tohto tvrdenia, dôležité je, že je to uveriteľné.


Diablov advokát je skôr len životnou drámou, nečakajte žiadne vedrá krvi alebo obludné príšery. Nejde totiž o telo, ale o dušu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies