Macron: Francúzsko usporiada humanitárnu konferenciu o pásme Gazy

NETKY.SK • 4 November 2023, 08:00 • 2 min
Macron: Francúzsko usporiada humanitárnu konferenciu o pásme Gazy

PARÍŽ - Francúzsko usporiada medzinárodnú humanitárnu konferenciu zameranú na civilistov v pásme Gazy. Bude sa konať 9. novembra v Paríži, potvrdil podľa agentúry Reuters v piatok prezident Emmanuel Macron.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Schôdzka podľa Macrona prebehne deň pred začiatkom Parížskeho mierového fóra, ktoré sa uskutoční od 10. do 13. novembra v hlavnom meste Francúzska.

 

Cieľom konferencie bude získať finančné prostriedky pre vybrané sektory na základe posúdenia OSN.

 

Diskutovať sa bude aj o obnovení dodávok vody, paliva i elektriny, ktoré by boli nastavené tak, aby sa nedostali k palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

 

Účastníci stretnutia by sa mali zaoberať aj zriadením námorného koridoru na dopravu humanitárnej pomoci do pásma Gazy, ako aj možnosťami evakuácie zranených ľudí z pásma Gazy loďami.

 

"Konferencia bude okrem toho slúžiť ako fórum na opätovné zdôraznenie povinnosti dodržiavať medzinárodné humanitárne právo," cituje agentúra Reuters z diplomatickej nóty.

Na medzinárodnú konferenciu, ktorá prebehne na úrovni hláv štátov a vlád i ministrov zahraničných vecí, budú pozvaní zástupcovia Egypta, Jordánska, štátov Perzského zálivu, ako aj západné a európske krajiny i členovia skupiny G20 s výnimkou Ruska.

Svoje zastúpenie bude mať aj palestínska samospráva. Izrael pozvaný nebude, Paríž ho však o iniciatíve a jej témach informuje.


Podľa diplomatických zdrojov Reuters sa na rokovaní zúčastnia aj predstavitelia OSN či Ligy arabských štátov, ale aj mimovládne organizácie pôsobiace v pásme Gazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / Reuters, Foto: TASR / AP (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies