AKTUALIZOVANÉ: Peter Pellegrini tvrdí, že Pčolinského prípad je dôkazom zneužívania prokuratúry a polície na politické manévre

NETKY.SK • 1 September 2021, 14:35 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Peter Pellegrini tvrdí, že Pčolinského prípad je dôkazom zneužívania prokuratúry a polície na politické manévre

BRATISLAVA - Podľa lídra mimoparlamentnej strany Hlas-SD by vo funkcii mali okrem policajného prezidenta skončiť aj minister vnútra a financií. Nasledovať by ich mal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Dnes, na Deň Ústavy SR, tiež prijala Deklaráciu 1. septembra, v ktorej sa dožaduje naplnenia vôle ľudu v súvislosti s vypísaním referenda o predčasných voľbách.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 1. septembra 15:18

 

Zneužívanie prokuratúry a polície na politické procesy je potvrdené. Expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) tak reagoval na rozhodnutie šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroša Žilinku o zrušení obvinenia voči exšéfovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému.

 

Zmanipulované výpovede kajúcnikov

Pellegrini a exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) hovoria o potrebe vyvodenia zodpovednosti aj za politický rozmer situácie. "Bývalý riaditeľ SIS sedel šesť mesiacov vo väzbe úplne zbytočne. Zrušenie obvinenia dokazuje, že podozrenia voči pánovi Pčolinskému boli vykonštruované a neobstoja v trestnom konaní," uviedol Pellegrini. 

 

Hovorí o potvrdení zneužívania orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) a o tom, že vybrané osoby sú napádané prostredníctvom manipulovaných výpovedí nedôveryhodných svedkov

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: Sme rodina zvažuje odchod z vlády! Kovaříkov odchod z funkcie víta

 

Hlas-SD žiada vyvodenie zodpovednosti

Zdôraznil, že za neoprávnené obvinenie exriaditeľa SIS musí niekto vyvodiť aj politickú zodpovednosť. Okrem policajného prezidenta Petra Kovaříka by mali podľa neho vo funkciách skončiť aj minister vnútra Roman Mikulec a expremiér Igor Matovič (obaja OĽANO) so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom.

 

Podľa Sakovej je otázne aj to, či bude exriaditeľ SIS Pčolinský rehabilitovaný a či sa bude môcť vrátiť na čelo tajnej služby, aby mohla SIS dokončiť vlastné šetrenie manipulácie výpovedí kajúcnikov. "Vynára sa veľa otázok a ja pevne verím, že na ne skoro dostaneme odpovede," uzavrela.

 

Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský už nečelí obvineniam z prijímania úplatku a podplácania. Generálna prokuratúra SR ich zrušila.

 

Mohlo by vás zaujímať: Exšéf SIS Pčolinský po prepustení na slobodu potvrdil, že bol umlčaný!

 

Strana prijala Deklaráciu

Ako na tlačovej besede povedal líder strany Peter Pellegrini, Deklaráciu 1. septembra podpíšu nezaradení parlamentní poslanci, ktorí sú členmi Hlas-SD a predložia ju do Národnej rady (NR) SR.

 

Pellegrini vyzval troch najvyšších ústavných činiteľov i poslancov parlamentu, aby sa k princípom deklarácie prihlásili. Jej cieľom je zrealizovať referendum o skrátení volebného obdobia.

 

V deklarácii sa preto podľa bývalého premiéra píše, že referendum je plne ústavným, demokratickým a legitímnym nástrojom na presadzovanie vôle ľudu. "Predstavuje najvyššiu formu osobného, občianskeho a politického názoru. Ústava SR musí jasne a nespochybniteľne definovať zákonné podmienky vykonania referenda a povinnosťou NR SR je upraviť znenie ústavy tak, aby možnosť uskutočnenia referenda nevyvolávala žiadne otázky," skonštatoval Pellegrini. 

 

Zmena ústavy

Vôľa občanov vyjadrená ústavou a požadovaným počtom podpisov pod petíciou za vypísanie referenda nesmie byť podľa deklarácie ignorovaná a jej naplnenie nemôže byť nezmyselne odkladané.

 

"Ústavní činitelia musia konať tak, aby sa referendum, o ktoré požiadal dostatočný počet občanov, v čo najkratšom možnom čase uskutočnilo. Vôľa občanov SR vyjadrená platnými výsledkami referenda musí byť záväzná pre poslancov NR SR a politici musia rešpektovať rozhodnutie občanov," vyhlásil Pellegrini.  

 

Od poslancov parlamentu žiadajú, aby túto deklaráciu schválili, a vládnu koalíciu, aby umožnila prijať potrebné zmeny zákonov v skrátenom legislatívnom konaní a v súlade s deklaráciou umožnila konanie referenda v čo najkratšom termíne. Hlas-SD vidí riešenie v zmene rokovacieho poriadku parlamentu a v zmene ústavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies