Južná Kórea potvrdila prvý prípad nového koronavírusu šíriaceho sa v Číne

NETKY.SK • 20 Január 2020, 08:23 • 2 min
Južná Kórea potvrdila prvý prípad nového koronavírusu šíriaceho sa v Číne

SOUL - V Južnej Kórei v pondelok potvrdili prvý prípad ochorenia spôsobeného doteraz neznámym kmeňom koronavírusu, ktorý spôsobil epidémiu v Číne. Uviedla to agentúra Jonhap.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informovalo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC), u 35-ročnej Číňanky zistili v nedeľu po príchode na medzinárodné letisko v Inčcheone horúčku, problémy s dýchaním a iné príznaky. Následne bola pozitívne testovaná na spomínaný koronavírus.

 

Symptómy prechladnutia

Žena minulý týždeň odcestovala do čínskeho mesta Wu-chan, odkiaľ sa nový vírus začal vlani v decembri zrejme šíriť. Podľa KCDC prišla pacientka v sobotu do nemocnice vo Wu-chane so symptómami prechladnutia a dostala predpísané lieky.

 

Po prílete do mesta Inčcheon ju vzali do karantény. Jej stav je stabilný a následne bola premiestnená do izolácie v nemocnici.

 

V Číne pribudlo cez víkend 139 nových prípadov zápalu pľúc, ktoré spôsobil doteraz neznámy druh koronavírusu. Tri z nich boli hlásené už aj mimo veľkomesta Wu-chan: dva sa objavili v pekinskom obvode Ta-sing, jeden v provincii Kuang-tung.

 

Mimo Číny boli hlásené dva prípady v Thajsku a jeden v Japonsku, pričom všetky sa týkajú ľudí z Wu-chanu alebo tých, ktorí ho nedávno navštívili.

 

 

Čo spôsobuje koronavírus?

Čínske zdravotnícke úrady tvrdia, že nový kmeň koronavírusu sa neprenáša medzi ľuďmi. Naopak, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za určitých podmienok nevylučuje jeho prenos z človeka na človeka.

 

Nový kmeň koronavírusu vyvolal obavy, pretože patrí to tej istej rodiny ako vírus spôsobujúci ťažký akútny respiračný syndróm SARS, ktorému v rokoch 2002 a 2003 podľahlo v Číne a Hongkongu takmer 650 ľudí.

 

Vedci z univerzity Imperial College London však predpokladajú, že rozšírenie nového vírusu je omnoho väčšie, ako je známe a počet pacientov odhadujú na viac ako 1700.

 

Koronavírusy spôsobujú najčastejšie neškodné choroby, ako je prechladnutie, ale aj nebezpečné respiračné ochorenia ako SARS a MERS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona