Slovensku chýbajú študenti technických a prírodovedných odborov

NETKY.SK • 11 Február 2024, 09:01 • 2 min
Slovensku chýbajú študenti technických a prírodovedných odborov

Mladí ľudia nemajú záujem o štúdium exaktných vied. Chýbajú najmä študenti matematiky, fyziky a chémie. Pociťujú to už aj prvé univerzity. Mladí ľudia vnímajú technické a prírodovedné odbory ako veľmi ťažké. Volia si preto podľa nich jednoduchšie, napríklad ekonomiku či pedagogiku.

slovakia

left justify in out

Mladí ľudia nemajú záujem o štúdium exaktných vied. Chýbajú najmä študenti matematiky, fyziky a chémie. Pociťujú to už aj prvé univerzity.

 

Mladí ľudia vnímajú technické a prírodovedné odbory ako veľmi ťažké. Volia si preto podľa nich jednoduchšie, napríklad ekonomiku či pedagogiku.

 

„Vieme a akceptujeme, že technika je o niečo náročnejšia ako iné typy univerzít, ale vidíme tú perspektívu študenta v zamestnaní,“ uviedol prorektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Maximilián Strémy.

 

Slovenské univerzity sa snažia dosiahnuť úroveň zahraničných škôl. Niektoré s nimi spolupracujú. „Máme stabilných partnerov, čo sa týka študijných programov a spoločných vedeckých projektov. Sme jedným z členov Európskej aliancie, kde je stabilných deväť, desať partnerov, s ktorými spolupracujeme, teda univerzít, s ktorými sa rozvíjame,“ informoval prorektor.

 

Potenciálni vedci odchádzajú študovať do zahraničia. Podľa Slovenskej akadémie vied na tom nie je nič zlé. Potrebujeme však vyštudovaných ľudí dostať späť domov. Na to ale potrebujú vhodné podmienky.

 

„Keď sa pozrieme na také krajiny, ako Taiwan, Južná Kórea, Japonsko, tí tiež prechádzali takouto etapou a dokonca oni svojich študentov aj posielali študovať do zahraničia, ale potom im doma vytvorili podmienky, aby sa mohli vrátiť,“ vysvetlil predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík.

 

Na druhej strane, naše vysoké školy cítia nárast študentov zo zahraničia. Ide najmä o študentov z Ukrajiny. Školy podporuje aj ministerstvo školstva.

 

„V roku 2023 sa navýšili prostriedky na podporu akademických mobilít pre prichádzajúcich aj odchádzajúcich študentov a výskumníkov. Zároveň ministerstvo zabezpečuje účasť na najväčších svetových veľtrhoch vysokých škôl v zahraničí, kde môžu vysoké školy nadväzovať nové partnerstvá,“ zaznelo z Ministerstva školstva SR.

 

Odborníci hovoria, že ak chceme, aby mladí ľudia študovali technické a prírodovedné odbory na Slovensku, je potrebné zlepšovať kvalitu vzdelávania a spolupracovať s medzinárodnými firmami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Študenti. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies