Vyjednávači Rady EÚ a europarlamentu sa dohodli na dlhodobom rozpočte. Peniaze pôjdu na pomoc občanom, ktorých zasiahla pandémia

NETKY.SK • 11 November 2020, 07:15 • 2 min
Vyjednávači Rady EÚ a europarlamentu sa dohodli na dlhodobom rozpočte. Peniaze pôjdu na pomoc občanom, ktorých zasiahla pandémia

BRUSEL - Vyjednávači Európskej únie (EÚ) dosiahli v utorok po desiatich týždňoch rokovaní dohodu o novom sedemročnom rozpočte eurobloku a tiež potrebnom balíku pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu v celkovej hodnote zhruba 1,8 bilióna eur.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kompromis sa zrodil po intenzívnych vyjednávaní o budúcom Viacročnom finančnom rámci EÚ na roky 2021 – 2027 a nových vlastných zdrojoch financovania Únie.

 

Dohodu medzi vyjednávačmi Rady EÚ a Európskeho parlamentu musia ešte oficiálne potvrdiť ministri členských krajín ako aj poslanci europarlamentu. Rozpočet by mal vstúpiť do platnosti 1. januára a predstavitelia únie preto dúfajú, že budú mať dohodu schválenú v priebehu najbližších týždňov.

 

Dohoda umožní spustiť fond obnovy
"Konečne sme to dokázali," skonštatoval nemecký vyslanec Michael Clauss s tým, že únia urgentne potrebuje, aby sa rozbehol fond obnovy a pomohol stlmiť vážne ekonomické dopady pandémie. Nemecko má v súčasnosti rotujúce predsedníctvo Rady EÚ.

Clauss vyjadril nádej, že všetky členské štáty a zákonodarcovia chápu potrebu rýchlo konať na podporu balíčka, ktorý zahŕňa aj 750-miliardový ozdravný fond. "Nikto nepotrebuje ďalšie prekážky a zdržania," skonštatoval.

 

Súvisiaci článok: Lídri EÚ schválili balík pre národné ekonomiky po koronakríze

 

Peniaze pomôžu občanom EÚ

Parlamentu sa nad rámec rozpočtu dohodnutého hlavami štátov a vlád EÚ počas júlového samitu Európskej rady podarilo získať navyše 16 miliárd eur. Pričom približne 15 miliárd eur by sa malo prostredníctvom vyššej podpory kľúčových programov EÚ vynaložiť na ochranu obyvateľov pred následkami pandémie ochorenia COVID-19, na rozšírenie príležitosti pre budúce generácie a na ochranu európskych hodnôt. Jedna miliarda eur by mala slúžiť ako flexibilná rezerva využiteľná v prípade budúcich kríz.

 

Prioritou europoslancov bolo zaistiť viac prostriedkov pre kľúčové programy EÚ, ktorých rozpočty mali byť na základe dohody členských štátov z júla 2020 výrazne okresané. To by mohlo mať za následok ohrozenie napĺňania záväzkov a priorít EÚ, a to najmä v oblasti Európskeho ekologického dohovoru či digitálnej agendy.


Balíček posilňuje programy vzdelávania a výskumu a kladie väčší dôraz na klimatickú zmenu a environmentálne politiky. Na schválenie dohody v najbližších týždňoch vyzvala aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej ľudia a firmy ťažko zasiahnuté koronakrízou potrebujú pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies