Lukašenko dostal zákaz vstupu na územie Európskej únie a bol pripísaný na sankčný zoznam

NETKY.SK • 6 November 2020, 21:31 • 2 min
Lukašenko dostal zákaz vstupu na územie Európskej únie a bol pripísaný na sankčný zoznam

MINSK – Európska únia dala bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi stopku. Autoritárska hlava štátu nesmie vstúpiť na územie členských štátov.

slovakia

left justify in out

Okrem zákazu vstupu na územie Európskej únie Lukašenkovi zmrazili aj majetok, ktorý má na území spoločenstva. Okrem iného sa lídri európskej 27-ky rozhodli aj o predĺžení sankčného zoznamu o ďalších 14-tich bieloruských činiteľov, ktorí sa podieľali na tvrdom potlačení masových protestov po celej krajine a zastrašovali predstaviteľov opozície či novinárov.

 

Lukašenko voľby zmanipuloval

EÚ zároveň neuznáva Lukašenka za legitímneho prezidenta, ktorý mal zmanipulovať výsledok augustových prezidentských volieb. Na sankčnom zozname schválenom na začiatku októbra sa ocitlo 40 bieloruských vysokopostavených činiteľov podporujúcich Lukašenkov režim

 

img

 

Samotného prezidenta tam však vtedy nezaradili, aj napriek tomu, že to presadzovalo obzvlášť Poľsko či pobaltské krajiny. Európski lídri sa totiž zhodli, že takýto krok voči hlave štátu by mohol zablokovať prípadný dialóg.

 

Súvisiaci článok: Lukašenko stráca trpezlivosť s demonštrujúcimi Bielorusmi. Úrady vyzval, aby zhromaždenia tvrdo potlačili

 

EÚ rozšírila sankčný zoznam

Lukašenko však odmieta akékoľvek výzvy či už zo strany EÚ, ako aj demonštrantov, ktorí pravidelne zapĺňajú ulice bieloruských miest a požadujú vypísanie nových prezidentských volieb a prepustenie politických väzňov.

 

Keďže autoritársky vládca odmieta akékoľvek ústupky, spoločenstvo sa rozhodlo pritvrdiť a zaradilo ho na sankčný zoznam. Ten má už aktuálne 59 mien.

 

Doplnil ho aj Lukašenkov syn a bezpečnostný poradca v jednej osobe Viktar Lukašenko, vedúci prezidentskej kancelárie Ihar Serhejenka či šéfa tajných služieb Ivana Tertela.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lukašenkovi vypršalo ultimátum, Bielorusko vstúpilo do generálneho štrajku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies