Európska komisia zvyšuje pomoc pre krajiny zasiahnuté požiarmi

NETKY.SK • 15 Júl 2022, 20:49 • 2 min
Európska komisia zvyšuje pomoc pre krajiny zasiahnuté požiarmi

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok upozornila, že Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany aj naďalej poskytuje podporu európskym krajinám, ktoré čelia vážnym lesným požiarom.

slovakia

left justify in out

Komisia spresnila, že súčasná pomoc je smerovaná do Portugalska, Francúzska a Albánska. Na základe žiadostí o pomoc z ich strany Európska únia pomohla zaslať dve hasičské lietadlá z Talianska do Portugalska, ktoré v tejto krajine pôsobia od stredy 13. júla. Prvá cezhraničná pomoc, zo Španielska, bola nasadená už v priebehu minulého víkendu.

 

Prečítajte si aj: Eduard Heger ubezpečuje Slovákov, že jeho vláda sa o nich vždy postará

 

img

 

 

Po vypuknutí lesných požiarov na juhozápade Francúzska Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie zmobilizovalo dve hasičské lietadlá z gréckej flotily rescEU, ktoré do Francúzska dorazili v piatok. Ďalšie dve hasičské lietadlá, rovnako z Grécka, boli už vo štvrtok tento týždeň nasadené do Albánska, ktoré rovnako čelí lesným požiarom.

 

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že aj napriek veľmi ťažkej situácii v celej Európe, ktorú zhoršili extrémne teploty, členské štáty EÚ prejavujú veľkú dávku solidarity.

 

„Náš mechanizmus civilnej ochrany zmobilizoval lietadlá pre Portugalsko, Albánsko a Francúzsko postihnuté ničivými požiarmi. Ďakujem Taliansku a Grécku za ich rýchlu podporu. Nepretržite fungujúce koordinačné centrum pre núdzové reakcie je pripravené koordinovať ďalšiu pomoc," uviedol Lenarčič. 

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Britská ministerka Liz Trussová : „Rusi nášho občana umučili na smrť!"
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies