Je taký reálny, až sa zabúda na to, že je vymyslený

NETKY.SK • 8 Júl 2020, 6:49 • 2 min
Je taký reálny, až sa zabúda na to, že je vymyslený

Je tak dobre vymyslený, až je ťažké uveriť, že nie je skutočný. Veď verejnosť ho pozná, vie adresu jeho bydliska, dokonca jej nie je utajená ani jeho slabina v podobe užívania kokaínu alebo inej drogy.

slovakia

left justify in out

Detektív ako sa patrí
Áno, reč je o Sherlockovi Holmesovi, ktorý fascinuje staršiu i mladšiu generáciu. Je známy nielen schopnosťami hodnými geniálneho detektíva, ale aj neodmysliteľným výzorom, na ktorý si spoločnosť tak akosi zvykla a nedokáže si ho bez neho predstaviť. Sherlock má vychudnutú tvár, patrí k nemu zahnutá fajka, oblečením mu je aj domáci župan či károvaná pelerína. Pravdaže, bolo by hriechom zabudnúť na loveckú čiapku s dvojitým štítkom.
 

img

 

Džentlmen
Sherlock Holmes je veru poriadne distingvovaný džentlmen ale, koniec koncov, niet sa čomu čudovať. Pochádza totiž z Anglicka, priamo z Londýna. Jeho záujmy sú vskutku pozoruhodné, ak nie aj extravagantné a možno trochu vzájomne si protirečiace. Mal záľubu v streľbe, boxe, hral na husliach a venoval sa aj chemickým pokusom. Za svoj úspech a udomácnenie sa vo svete, vďačí nielen tvorcovi, teda autorovi, ale aj ilustráciám, za ktoré je zodpovedný Sidney Paget.
 

img

 

Úspech nebol samozrejmosťou
Sir Arthur Conan Doyle, ktorý o Holmesovi písal, vytvoril prvú poviedku ako dvadsaťročný mládenec. Hlavný hrdina mal vtedy ešte iné meno, volal sa Sherrirford Holmes. Neskôr nielen jeho, ale aj hrdinovho priateľa premenoval a sformuloval do takej podoby, aká je dnes dostupná. Úspech mu nespadol z neba, bolo potrebné počkať si na neho. Prvé dva romány sa síce nepredávali najhoršie, napriek tomu mu nezaručili slávu. Tá sa dostavila až s ponukou časopisu, ktorý navrhol, aby preň Doyle písal poviedky.
 

img

 

Je večne živý
Sherlock Holmes je skutočne neustále živý, svedčí o tom nikdy neutíchajúca popularita. Možno je fiktívny, to však nebráni tomu, aby o jeho živote vznikali nové a nové autobiografie. Možno neexistuje a nebol hmatateľný, napriek tomu existuje múzeum, ktoré má slúžiť ako pripomienka Holmesovho domu. Keďže sa Sherlock nenarodil, nie je ani rodný list s jeho menom, čo ale nijako nemení skutočnosť, že je po ňom pomenovaná šiltovka, bezpečnostné dvere, spoločenské a počítačové hry. Inšpiroval nejedného autora, ktorý v snahe nadviazať na už započatý fenomén, pripísal detektívovi či už životnú lásku, potomka alebo všeličo iné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona