Lukašenkovi vypršalo ultimátum, Bielorusko vstúpilo do generálneho štrajku

NETKY.SK • 26 Október 2020, 10:07 • 2 min
Lukašenkovi vypršalo ultimátum, Bielorusko vstúpilo do generálneho štrajku

MINSK - Desaťtisíce demonštrantov v nedeľu opäť zaplnili bieloruské mestá a vyzvali dlhoročného autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorého znovuzvolenie neuznávajú, aby odstúpil. Keďže hlava štátu nesplnila stanovené podmienky, podniky a firmy vstúpili do celonárodného štrajku.

slovakia

left justify in out

V Minsku sa v nedeľu konala protestná akcia nazvaná „Národné ultimátum“. Ide tak o najväčšiu demonštráciu od leta, kedy sa v uliciach zišlo viac ako 200-tisíc ľudí, informuje ľudskoprávna organizácia Viasna. Ako ďalej uvádza, polícia v nedeľu počas protestov zatkla po celej krajine približne 200 ľudí.

 

img

 

Polícia sa s protestujúcimi "nemaznala"

V hlavnom meste policajti použili proti davom zábleskové granáty a podľa bieloruských médií niekoľko ľudí utrpelo zranenia. V hlavnom meste bolo pre demonštrácie zatvorených niekoľko staníc metra, nefungoval mobilný internet a v centre bieloruskej metropoly boli vodné delá a obrnené vozidlá.

 

Súvisiaci článok: Cichanovská pritvrdila voči Lukašenkovi. Prezident má 12 dní na to, aby splnil jej požiadavky


Opozičná líderka Svetlana Cichanovská, ktorá sa od vyhlásenia výsledkov prezidentských volieb nachádza v exile v Litve, v nedeľu zopakovala, že v pondelok sa začne celoštátny štrajk, ak Lukašenko neoznámi rezignáciu, neprepustí politických väzňov a nezastaví zásahy proti demonštrantom.

 

 

Ultimátum nezafungovalo

Na splnenie "ultimáta ľudu" mali úrady podľa nej čas do nedele 23:59. Neskôr vo vyhlásení, v ktorom odsúdila použitie zábleskových granátov proti demonštrantom, Cichanovská povedala, že štrajk sa v pondelok začne.

 

Prečítajte si viac: Podľa ruskej špionážnej služby sú protesty v Bielorusku organizované zo zahraničia

 

img

 

Krajina vstúpila do celoštátneho štrajku

Zamestnanci veľkých bieloruských firiem, ako aj menších prevádzok vstúpili v pondelok do štrajku, ktorým chcú donútiť bieloruského prezidenta vzdať sa funkcie. 

 

Zamestnanci vo viacerých fabrikách nenastúpili ráno na svoje zmeny, ulice sa zapĺňajú ľuďmi, pričom viacerí motoristi blokujú cesty. K celoštátnemu štrajku sa pridali aj lekári či vysokoškoláci. 

 

 

„Režim dnes Bielorusom opäť ukázal, že násilie je jediné, čoho je schopný,“ napísala Cichanovská v príspevku na sieti Telegram. Zároveň odsúdila včerajší zásah polície voči demonštrantom, kedy proti nim použila ohlušujúce granáty.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Liderka bieloruskej opozície začala zostavovať tieňovú vládu

 

Demonštrácie trvajú takmer tri mesiace
Protesty v Bielorusku trvajú denne od 9. augusta, keď v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal Lukašenko 80 % hlasov. Mnohí však voľby považujú za zmanipulované, pričom na stranu nespokojných Bielorusov sa pridali aj Európska únia a Spojené štáty americké.

Podľa ľudskoprávnych aktivistov od začiatku protestov v Bielorusku zadržali zhruba 15-tisíc ľudí, pričom asi sto z nich sú politickí väzni. Protesty však pokračujú, aj napriek zákrokom a hrozbám polície.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies