Ukrajinu môže pred Ruskom ochrániť urýchlený vstup do NATO

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 09:11 • 2 min
Ukrajinu môže pred Ruskom ochrániť urýchlený vstup do NATO

KYJEV – Vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO) je jedinou cestou, ako ukončiť konflikt na Donbase, tvrdí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu preto apeluje na urýchlenie procesov, ktorými by Ukrajina vstúpila do NATO. Volodymyr Zelenskyj zároveň požiadal o posilnenie vojenskej prítomnosti v oblasti Čierneho mora.

 

Napätie graduje každým dňom

„Za posledné týždne sme svedkami veľmi nebezpečnej tendencie porušovania dohody o zložení zbraní zo strany ruských okupačných vojsk a zvýšeného počtu mŕtvych v radoch ukrajinskej obrany,“ povedal prezident Zelenskyj po telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergerom.

 

Hlava krajiny sa domnieva, že vstup do NATO je jediným možným riešením, ako ukončiť eskaláciu napätia a vyslať Moskve jasný signál. Zelenskyj tiež požiadal o posilnenie vojenskej prítomnosti v Čiernom mori, čo by mohlo zabrániť Rusku v ich postupnom veľkokapacitnom ozbrojovaní regiónu. Dodal, že prítomnosť vojenských lodí tiež narúša obchodnú prepravu.

 

Súvisiaci článok: V Kyjeve vyhlásili spoločnú prípravu s NATO na vojnu o Krym

 

Na jeho slová už stihol zareagovať aj Kremeľ. Hovorca Dmitrij Peškov uviedol, že režim Vladimira Putina veľmi silne pochybuje, že vstup Ukrajiny do NATO pomôže vyriešiť ich vnútroštátny problém. „Z nášho pohľadu by to situáciu iba zhoršilo,“ odkázal Peškov.

 

Vstup do NATO musia odobriť všetci jej členovia

Kyjev opakovane obvinil Rusko, že posilňuje vojenské jednotky na východnej hranici Ukrajiny, tak ako tomu bolo v roku 2014, keď anektovali Krym. Moskva zas obvinila Kyjev z vyhrotenia napätia na východe Ukrajiny.

 

Tvrdí, že pohyby ruskej armády v blízkosti ukrajinskej hranice majú za cieľ zaistiť bezpečnosť federácie a pre nikoho nepredstavujú hrozbu. Západné krajiny už viackrát vyjadrili podporu Ukrajine.

 

Pre prijatie do NATO je však potrebný súhlas všetkých 30 členských krajín. Každý štát si pritom môže stanoviť rôzne podmienky, ktoré by Ukrajina musela splniť pre vstup do aliancie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kremeľ vysvetlil, prečo Rusko nemôže zabezpečiť prímerie na Donbase

 

.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies