Predoperačné vyšetrenie by nemalo byť staršie ako dva týždne

NETKY.SK • 5 Apríl 2023, 12:00 • 2 min
Predoperačné vyšetrenie by nemalo byť staršie ako dva týždne

BRATISLAVA - Predoperačné vyšetrenie by nemalo byť staršie ako dva týždne. Je tiež nevyhnutné rátať s tým, že výsledky niektorých vyšetrení, napríklad mikrobiológie a sérológie, budú známe až o niekoľko dní od ich odberu. Upozornila na to internistka z Preventívneho centra Agel Clinic Edita Príhelová.

slovakia

left justify in out

Predoperačné vyšetrenie by mal absolvovať každý dospelý človek, ktorý ide na plánovaný operačný zákrok. "Keďže každý zdravotný výkon s potrebou celkovej alebo lokálnej anestézie predstavuje pre ľudský organizmus určité riziko, štandard v predoperačných vyšetreniach je daný odborným usmernením ministerstva zdravotníctva," vysvetlila.

 

Cieľom predoperačného vyšetrenia je zhodnotiť celkový zdravotný stav pacienta na základe podrobnej anamnézy, objektívneho fyzikálneho vyšetrenia, laboratórnych vyšetrení či EKG. V niektorých prípadoch je dôležitý aj röntgen pľúc či mikrobiologické vyšetrenie. Medzi predoperačné vyšetrenia patria aj tzv. sérológie na vylúčenie krvou prenosných ochorení ako hepatitída B a C, HIV a syfilis. Súčasťou laboratórneho vyšetrenia je vyšetrenie pre prípad potreby krvných transfúzií pri väčších stratách krvi počas operácie.

 

Vyšetrenie zrážanlivosti krvi je dôležité najmä u pacientov užívajúcich lieky ovplyvňujúce zrážanlivosť krvi. Tie je podľa odborníčky potrebné vysadiť s dostatočným predstihom pred zákrokom. "Ďalej sa vyšetruje krvný obraz, glykémia, obličkové ukazovatele, pečeňové testy, mineralogram a C-reaktívny proteín (CRP)," ozrejmila Príhelová. Upozornila, že ak je CRP zvýšené, je potrebné vykonať aj mikrobiologické vyšetrenia, teda vyšetriť moč a výtery z krku i nosa. "Pri pozitívnom náleze preliečiť antibiotikami podľa citlivosti. Po ich doužívaní je nutné opäť zopakovať vyšetrenia, aby pacient mohol absolvovať operáciu," doplnila. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies