Ľudskou činnosťou miznú kanály, ktoré sú súčasťou banskoštiavnických tajchov

NETKY.SK • 17 Apríl 2023, 20:00 • 2 min
Ľudskou činnosťou miznú kanály, ktoré sú súčasťou banskoštiavnických tajchov

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Na neustály úbytok vodných kanálov, ktoré sú súčasťou známych banskoštiavnických tajchov, upozorňuje tamojšie združenie Štiavnický tajch. Každý rok podľa neho dochádza k likvidácii týchto kanálov najmä ťažbou v lesoch alebo súkromnými osobami.

slovakia

left justify in out

"Z celkovej dĺžky 170 km, ktoré sa združeniu za 11 rokov podarilo zmapovať, je dnes obnoviteľných už iba 53 km," konštatuje zástupca združenia Michal Červeň. Nedbanlivosťou, nerozvážnosťou, bezohľadnosťou tak podľa neho výrazne ubúda z celosvetovo významnej pamiatky. "Práve vodohospodársky systém bol ten, ktorý vtiahol do UNESCO aj mesto," pripomenul. Z celkovej doloženej dĺžky kanálov je podľa neho udržiavaných len 1,5 km vodohospodármi a tri kilometre samotným združením. Podľa neho by sa ale o záchranu tohto významného dedičstva mal výraznejšie pričiniť štát, ale aj samotné mesto.

 

Banskoštiavnické tajchy sú ojedinelý vodný systém zadržania a využitia povrchovej vody. Na svete je už len jeden systém podobný tomu v Banskej Štiavnici a celkovo je na zozname UNESCO len 23 výnimočných vodných diel na celom svete. Voda z banskoštiavnických tajchov bola v minulosti počas intenzívnej banskej činnosti privádzaná do náhonných jarkov a ďalej k banským zariadeniam práve týmito vodnými kanálmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies