Vysoké dávky peľu budú prítomné v ovzduší ešte niekoľko týždňov

NETKY.SK • 4 September 2019, 13:20 • 2 min
Vysoké dávky peľu budú prítomné v ovzduší ešte niekoľko týždňov

BANSKÁ BYSTRICA - Na celom území Slovenska sa v uplynulých dňoch vyskytol v ovzduší peľ ambrózie a pŕhľavy. Naopak nízku koncentráciu v ovzduší mal peľ paliny či niektorých alergických tráv.

slovakia

left justify in out

Toto obdobie je každým rokom typické pre vyššie koncentrácie peľu inváznej ambrózie. "Najvyššie denné koncentrácie jej peľu zachytila monitorovacia stanica v Trnave, v Bratislave, v Banskej Bystrici, v Žiline a v Nitre. Peľ pŕhľavy bol mnitorovacou stanicou zachytený v Žiline a v Banskej Bystrici." 

 

img

 

"Celkovo najnižšie koncentrácie všetkých druhov peľových alergénov v ovzduší za uplynulý týždeň zachytila monitorovacia stanica v Košiciach," konkretizovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

 

img

 

Denné hladiny spór húb (plesní) sa podľa nej udržali vo veľmi vysokých koncentráciách. Upozorňuje, že ich denné koncentrácie po dažďoch výrazne narastajú.

 

img


Aj napriek týmto skutočnostiam je prognóza na tieto a nasledujúce dni podľa odborníkov pre alergikov na peľ priaznivá. Dominantným a najsilnejším alergénom totiž aj naďalej ostáva invázna ambrózia. Končí však peľová sezóna paliny a denné koncentrácie jej peľu už nedosiahnu alergologicky významné hladiny.

 

img

 

Denné koncentrácie peľu ambrózie by mali ešte minimálne dva týždne dosahovať alergologicky významné hladiny na väčšine územia Slovenska. Vo vyšších koncentráciách sa ešte udrží peľ slabo alergizujúcej pŕhľavy. Denné koncentrácie peľu burín – skorocelu, štiavu a mrlíkov mierne poklesnú. Naopak, spóry húb (plesní) budú naďalej dosahovať veľmi vysoké koncentrácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona