Bratislavský magistrát pripravil špeciálny vianočný program, ktorý má nahradiť klasické trhy. Ľudia sa majú na čo tešiť!

NETKY.SK • 30 November 2020, 10:35 • 2 min
Bratislavský magistrát pripravil špeciálny vianočný program, ktorý má nahradiť klasické trhy. Ľudia sa majú na čo tešiť!

BRATISLAVA - Vianočné trhy v hlavnom meste Bratislave tento rok nahradí špeciálny sviatočný program.

slovakia

left justify in out

"Prvú adventnú nedeľu rozsvietil primátor Matúš Vallo vianočný stromček na Hlavnom námestí v závere vianočného livestreamu z bratislavských uličiek, a otvoril tak Bratislavské Vianoce," uviedla hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová. Dodala, že pre aktuálnu pandemickú situáciu mesto rozhodlo, že tento rok zruší tradičné vianočné trhy aj ohňostroj na Silvestra.

 

"Bratislavčanom však ponúka bezpečnú alternatívu, ktorá má do ulíc priniesť vianočnú atmosféru v tomto sviatočnom období," doplnila.

 

Uličky skrášlia svetelné inštalácie
Od prvej adventnej nedele až do nedele 20. decembra mesto v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) pripravili online Štúdio Klarisky - moderovaný program s hudobnými vystúpeniami a diskusiami každú nedeľu a štvrtok.

 

"V čase online štúdia budú na Farskej ulici pred Klariskami mini vianočné trhy s ponukou výrobkov chránených dielní – Vianočná ulička," povedala Rajčanová.

 

img

 

Podchod na Klariskej ozdobí 14 vianočných vitrín s autorskými ilustráciami, ďalšie svetelné inštalácie sú umiestnené na viacerých miestach Bratislavy v spolupráci s Bielou nocou.

 

"Ulice mesta skrášľuje aj outdoorová výstava reprodukcií umeleckých diel so zimnými motívmi zo zbierok Galérie mesta Bratislavy spolu s vianočne ladenou svetelnou výzdobou," doplnila.

 

Prečítajte si tiež: Žiadna vôňa pečenej klobásy či punču, bratislavský magistrát zrušil tohtoročné vianočné trhy

 

Nebude chýbať originálna vianočná výzdoba
Pod bránou Primaciálneho paláca je až do 6. januára 2021 umiestnený stromček so snehuliakom. Na Hlavnom námestí osadili 17-ročnú, 12 metrov vysokú jedľu bielu, ktorú darovala rodina z Karlovej Vsi.

 

"Novinkou sú vyrezávané drevené ozdoby na stromček, ktoré pochádzajú z dielne majsterky ÚĽUV Jany Majerskej. Námestie bude zdobiť aj drevený betlehem s ľudovými motívmi od tej istej autorky," informuje mesto.

 

img

 

Remeselníci a výrobcovia ÚĽUV sa budú striedať v niekoľkých predajných stánkoch na Hlavnom námestí a ponúknu tradičné slovenské výrobky až do nedele 20. decembra.

 

"Originálnu výzdobu vianočného lesa z prírodných materiálov pripravia deti z bratislavských materských, základných, umeleckých škôl a Centrum pre deti a rodiny z Bratislavy," doplnilo mesto.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vo Viedni si milovníci vianočnej atmosféry prídu na svoje! Radnica povolila tohtoročné trhy

 

Ožije aj Nábrežie Dunaja
Od prvej adventnej nedele sa začal aj vianočný program v mestskom Divadle P. O. Hviezdoslava. "Ide o svetelnú projekciu básne Advent od P. O. Hviezdoslava na budove divadla, hudobné pásma a diskusie s hercami, ktoré budú dostupné online alebo v obmedzenom počte podľa platných nariadení priamo v hľadisku," vysvetľuje magistrát. 

 

V decembri tiež ožije nábrežie Dunaja. Skrášlia ho svetelné kresby vizuálnej umelkyne a sochárky Niny Augustín Šoškovej, ktoré vznikli v spolupráci so svetelným dizajnérom Robertom Farkašom.

 

Do 7. januára bude nasvietený Starý most v štýle zimných západov slnka na Dunaji. "Vo výkladoch Mestskej knižnice na Kapucínskej a tiež ako online živý prenos prebiehať čítanie slovenskej literatúry s vianočnou tematikou v podaní hereckých osobností," dodáva.


Vzhľadom na aktuálnu situácie a možné zmeny v platných nariadenia je potrebné sledovať aktuálny program TU, kde nájdete mapu udalostí Bratislavských Vianoc.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies