Sanitky sú dvojaké a mali by sme ich rozlišovať: Takto to funguje

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 10:10 • 2 min
Sanitky sú dvojaké a mali by sme ich rozlišovať: Takto to funguje

BRATISLAVA - Poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi sanitiek?

slovakia

left justify in out

Hoci je to nepríjemné a nikto z nás si nepraje podobnú skúsenosť, neraz sa stane, že potrebujeme pomoc sanitky. Ako sa však vyjadrili záchranári, problémom často býva, že ľudia nerozlišujú jednotlivé druhy a ich funkcie si mýlia.

 

Vo všeobecnosti poznáme dva druhy sanitiek. Prvým sú vozidlá tzv. záchrannej zdravotnej služby (ZZS), ktoré sa k pacientom volajú zásadne len v akútnych prípadoch, kedy potrebujú okamžitú pomoc. V týchto sanitkách sú lekári, ktorí dokážu pacientovi podať už prednemocničnú starostlivosť, teda v prípade náhlych ťažkostí či nehôd môžu pomôcť ihneď počas prevozu. Tieto sanitky si voláme pomocou telefónnych čísel 155 alebo 112.

 

img

 

Druhým prípadom je dopravná zdravotná služba (DZS). Ich úlohou je dopraviť pacienta na požadované miesto. Využívajú sa pri prevozoch pacientov do iných nemocníc, na odborné vyšetrenia, ale aj vtedy, keď samotný pacient nie je schopný šoférovať a potrebuje sa dostaviť na ošetrenie do nemocnice. Takéto cesty sa plánujú vopred, pričom každý dostane presný termín. "Úlohou sanitiek DZS je prepraviť pacienta k lekárovi alebo z nemocnice do domáceho liečenia, ak sa tam nezvládne dostať vlastnými silami," vysvetľuje výkonný riaditeľ DZS Falck Ernest Caban. "Napríklad pacient, ktorý má nohu v sadre a nedokáže šoférovať vlastné auto alebo bezpečne cestovať autobusom. Preprava DZS ho nič nestojí, cestu hradí zdravotná poisťovňa, pacient však dopredu musí mať žiadanku od lekára," vysvetľuje Caban.

 

img

 

Prepravu sanitkou DZS obvykle indikuje lekár, no existujú i prípady, kedy o ňu pacient môže požiadať sám. Pokiaľ má dotyčný pocit, že jeho zdravotný stav mu individuálnu prepravu nedovoľuje, respektíve by mohol svoje zdravie ohroziť, môže túto skutočnosť overiť u lekára alebo priamo u poisťovne. Ak poisťovňa preplatenie dopravy sanitkou odmietne, je možné využiť ju i ako samoplatca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies