Päť západných krajín vytvorí fond na boj proti Rusku na Ukrajine

NETKY.SK • 2 September 2021, 13:02 • 2 min
Päť západných krajín vytvorí fond na boj proti Rusku na Ukrajine

MOSKVA – Spojené kráľovstvo, Kanada, Švédsko, Švajčiarsko a Spojené štáty vytvárajú fond na boj proti ruskému vplyvu na južnej a východnej Ukrajine. Uvádza sa to v správe britského veľvyslanectva v Kyjeve.

slovakia

left justify in out

Fond Partnerstvo pre silnú Ukrajinu začne fungovať od decembra tohto roku a do troch rokov plánuje získať od darcov až 35 miliónov libier (asi 50 miliónov dolárov).

 

Finančné prostriedky chcú nasmerovať na iniciatívy, ktoré prispievajú k posilneniu potenciálu ukrajinských regiónov, a to najmä „poskytovaním technického poradenstva úradom alebo poskytovaním investícií, ktoré vytvárajú ekonomické príležitosti a zlepšia prístup k verejným službám pre  obyvateľov na juhu a východe Ukrajiny“.

 

Prečítajte si: Ukrajinský prezident odletel do Spojených štátov. Žiada o pomoc pre situáciu na Donbase

 

Veľvyslanectvo tvrdí, že tieto iniciatívy by mali viesť k „zlepšeniu kvality verejných služieb, zvýšeniu príjmu domácností a k pevnejším väzbám medzi komunitami rozdelenými konfliktom“.

 

Americký senátny výbor pre zahraničné veci predtým schválil dvojstranný návrh zákona O partnerstve v oblasti bezpečnosti s Ukrajinou, ktorý zvyšuje ročnú americkú vojenskú pomoc Kyjevu na 300 miliónov dolárov vrátane smrtiacich zbraní. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken tiež oznámil, že Spojené štáty posilnia pomoc Ukrajine, a to aj v takých oblastiach, ako je bezpečnosť a ekonomika.

 

Možno vás zaujme: Biden a Zelenskyj rokovali: Spojené štáty plne podporili normandský formát riešenia konfliktu v Donbase

 

Vzťahy medzi Moskvou a západnými krajinami sa zhoršili v súvislosti s udalosťami na Ukrajine a znovuzjednotením Krymu s Ruskom po referende na polostrove. Západ obvinil Moskvu zo zasahovania do vnútorných záležitostí Kyjeva a uvalil na ňu sankcie. Rusko zase podniklo odvetné opatrenia a pristúpilo k náhrade dovozu.

 

Rusko opakovane vyhlásilo, že hovoriť s nimi v jazyku sankcií je kontraproduktívne, pričom zdôraznila, že nevystupuje ako strana v konflikte na Ukrajine a nie je predmetom minských dohôd o vyrovnaní.

 

 

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies