Letisko Schwechat sa rozlúčilo s novou pristávacou dráhou, ústavný súd zamietol jeho výstavbu

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 14:51 • 2 min
Letisko Schwechat sa rozlúčilo s novou pristávacou dráhou, ústavný súd zamietol jeho výstavbu

VIEDEŇ - Rakúsky ústavný súd dnes anuloval zákaz výstavby tretej štartovacej a pristávacej dráhy na medzinárodnom letisku Viedeň-Schwechat s odôvodnením, že súd nižšej inštancie v tejto otázne neprimerane aplikoval ohľady na životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Spolkový správny súd zamietol vo februári projekt tretej dráhy s odôvodnením, že by jeho realizácia viedla k zintenzívneniu leteckej dopravy, čo by mohlo prispieť k neželaným klimatickým zmenám.

 

V pôvodnom rozhodnutí sa Spolkový správny súd odvolával na zákony, vládne klimatické plány a medzinárodné klimatické dohody, ktoré verdiktu podľa ústavného súdu nie je možné priamo aplikovať na prípad tohto druhu.

 

Správni sudcovia teraz budú musieť vyniesť nové rozhodnutie, berúc v úvahu dnešný výnos ústavného súdu. Výkonný riaditeľ viedenského letiska Günther Ofner vyhlásil, že teraz už nevidí žiaden dôvod, ktorý by bránil schváleniu výstavby novej dráhy.

 

Predseda ústavného súdu Gerhart Holzinger vysvetlil, že súd nižšej inštancie "v niekoľkých ohľadoch výrazne nesprávne posúdil ustanovenú ústavnú judikatúru". Spolkový správny súd napríklad citoval systém emisných certifikátov EÚ, ale Holzinger upozornil, že za letecké emisie sú v rámci tohto systému zodpovedné letecké spoločnosti a nie letiská.

 

Zdôraznil tiež, že sa nemožno odvolávať na parížsku klimatickú dohodu pri rozhodovaní v jednotlivých prípadoch. Letisko Viedeň-Schwechat chce rozšíriť svoje kapacity, aby uspokojilo očakávaný každoročný nárast cestujúcich o 3,8 percenta, ktorý je v súlade s všeobecným nárastom leteckej dopravy v Európe, dodala agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies